Kinderboekenambassadeur

   
 

De schrijfster die boeken haat

Hierboven zie je Jackie French. Schrijfster, tot dit jaar de Australische Kinderboekenambassadeur en zo dyslectisch als wat. Ze moet haar boeken dicteren in plaats van opschrijven, anders begrijpt niemand wat ze bedoelt. Omdat ze zo dyslectisch heeft ze een enorme hekel aan boeken. Maar toch… vindt ze in boekwinkels nog regelmatig boeken die ze leuk of interessant genoeg vindt. ‘En als ík van boeken kan houden, dan kan iederéén het‘, zegt ze zelf. ‘Je moet alleen tegen het juiste boek aanlopen. Als je leeshaters in contact brengt met de juiste boeken brengt zullen ze die boeken zelfs verkiezen boven donuts.’ Dat laatste brengt ze zelfs in de praktijk. Ze laat kinderen kiezen tussen een van de boeken op een lijst en donuts. En ze vertelde me dat nog nooit iemand voor donuts heeft gekozen.

Voor iedereen is er een boek. Je moet kinderen alleen in contact brengen met de titels die voor hen geschikt zijn. En dat zijn niet altijd de voor de hand liggende boeken.

Dat inspireerde mij weer om een lijst te laten samenstellen. De Lijst. Nou ja… De Lijstén. Een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw van de basisschool. Twee Lijsten waar niemand omheen kan. Samengesteld door professionals (niet door mij dus) die dagelijks in contact komen met boekenliefhebbers en met boekenhaters. Geen lijsten met alleen maar bestsellers. Geen lijst met alleen maar prijswinnende boeken. Nee, lijsten waarop voor ieder kind wel minstens één grappig, mooi, interessant, leuk of spannend boek tussen zit.

Alle titels voor de longlists zijn bekend. Binnenkort komen de definitieve lijsten…