Kinderboekenambassadeur

   
 

Het belangrijkste boek (slot)

Wanneer is een boek nou echt echt echt héél héél héél belangrijk? Nou, wat dacht je van Sint Nicolaas en zijn knecht van Jan Schenkman; een dichtbundel die ruim anderhalve eeuw later nog voor beroering zorgt in de Tweede Kamer? Martin Bosma diende dit jaar namelijk nog een wetsvoorstel in waarin stond dat Zwarte Piet een egaal zwart of donkerbruin gezicht moest hebben. Met rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen. Gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek en voorzien van een hoofddeksel met een gekleurde veer. Want traditie immers.

Hm… Bosma zit er een beetje naast. Zwarte Piet heeft er de afgelopen eeuwen juist telkens totaal anders uitgezien en zijn rol veranderde in vrijwel elk decennium wel iets. Maar de oudste versie is dus te zien in ‘Sint Nicolaas en zijn knecht’. Voordat deze bundel verscheen was er nogal een wildgroei aan hulpjes van de Goedheiligman: van harlekijnen tot duivels. Door dit uiterst succesvolle boek werd de donkere page een begrip als vaste dienaar van de Sint. Geen enkele andere dichtbundel brengt nog zo lang na verschijning nog zoveel beroering teweeg. Daarom is het natuurlijk het belangrijkste boek uit de Nederlandse geschiedenis.

​Trouwens, als het om traditie gaat: Schenkman bedacht naast de stoomboot nog een ander vervoermiddel van zijne goedheiligheid, zoals je hierboven ziet. Misschien moet dat ook weer ingevoerd worden!