Kinderboekenambassadeur

   
 

Het belangrijkste boek (3)

Een kinderboek dat leuk is voor kinderen. Dat klinkt als de meest logische zaak van de wereld, maar dat was het voor de twintigste eeuw niet. Voor die tijd werden er alleen maar stichtelijke kinderboeken uitgegeven met een Brave Hendrik als hoofdpersoon. Johan Kieviet heeft daarom jarenlang met zijn manuscript moeten leuren voordat hij een uitgever bereid vond om zijn Dik Trom te publiceren. Pas in 1891 durfde Kluitman het aan. En het boek was in het begin verre van een succes. Pas toen er in 1899 een tweede druk kwam met tekeningen van Johan Braakensiek sloeg het boek aan. En hoe. Dit jaar verscheen de 105e druk, de 125-jarige jubileumeditie van het boek. Al die ondeugende grappige hoofdpersonen staan op de schouders van deze bijzondere jongen. En daarom is dit boek het belangrijkste boek uit de Nederlandse geschiedenis. En dat is het.