Kinderboekenambassadeur

   
 

Het belangrijkste boek (8)

Annie M.G. Schmidt is zonder enige twijfel de grande dame van de kinderboeken. Ook nu nog, een dikke twintig jaar na haar dood. Van Pluk tot Wiplala en Dikkertje Dap: al haar hoofdpersonen zijn bekende Nederlanders geworden. Maar Jip en Janneke zijn toch wel de bekendste karakters uit het omvangrijke oeuvre van Annie M.G. Een VVD-politicus wilde zelfs ooit dat zijn partijgenoten meer Jip-en-Janneketaal gingen bezigen in plaats van het abstracte en afstandelijke politieke jargon. Helaas heeft geen enkel kamerlid of senator dat niveau ooit weten te halen. Maar wie Annie zegt, moet ook Fiep zeggen. Want de geweldige tekeningen van Fiep Westendorp hebben zeker bijgedragen aan het enorme succes van Jip en Janneke. Annie en Fiep. Het grootste duo uit de kinderliteratuur. En daarom is Jip en Janneke natuurlijk het belangrijkste boek uit de Nederlandse geschiedenis