Kinderboekenambassadeur

   
 

Leesfeest is jarig!

Leesfeest is jarig vandaag. En omdat de site nu precies 15 jaar bestaat heb ik deze column geschreven:  

Lees je oud!

Wist je dat iedereen op aarde verslaafd is? En dat we ook nog eens allemaal dezelfde verslaving hebben? Die verslaving heeft gelukkig niets met drugs of alcohol of sigaretten te maken. Nee, we zijn allemaal verslaafd aan verhalen. Niemand kan zonder. Stel je namelijk maar eens voor dat niemand je meer iets vertelt. En dat er geen televisieseries, films of boeken meer zouden zijn. Geen moppen, geen toneelstukken, geen strips, niets. Er zijn dus geen verhalen meer die je troosten als je het moeilijk hebt. Geen verhalen zijn die je opvrolijken of aan het lachen maken. Of verhalen waar je iets handigs of interessants van leert. Verhalen zijn dus on-voor-stel-baar belangrijk. Zonder goud en juwelen kun je prima overleven. Zonder auto’s en computers ook. Zonder games zelfs (echt waar, geloof me). Maar zonder verhalen is de wereld niets aan.

Nergens vind je zo’n gigantische schat aan verhalen als in de boekwinkel en de bibliotheek. Honderden, duizenden boeken vol met prachtige avonturen. Daar moeten dus ook precies die boeken tussen zitten die jij zoekt. Over de verhalen waar jij in geïnteresseerd bent. Of het nu om spannende, griezelige of bijzondere verhalen gaat. Met exact de grappen die jij leuk vindt. Geweldig toch? Nou ja… er zit een nadeel aan vast. Want er zijn zo enorm veel boeken dat je die verhalen die perfect bij jou passen niet zo makkelijk vindt.

Het is zonde om boeken te lezen die je niet leuk vindt. Je kunt dus maar beter meteen de boeken kiezen die wél de moeite waard zijn. En daarom is er Leesfeest. Want daarin vind je de recensies van de leukste boeken. Je krijgt tips van andere lezers, van schrijvers en illustratoren en komt ook nog eens meer over ze te weten. Als de bibliotheek de schatkamer van Ali Baba is, dan is Leesfeest het geheime wachtwoord waarmee je binnenkomt. Leesfeest bestaat al vijftien jaar. En elke week verschijnen er drie nieuwe besprekingen van de leukste boeken. Dat betekent dat je er dus vijftien keer drie keer tweeënvijftig is, eh… heel veel boeken gerecenseerd zijn. Inclusief leuke nieuwtjes en interviews met jouw favoriete schrijvers.

Wist je trouwens dat mensen die lezen gemiddeld twee jaar ouder worden? Ik weet trouwens zeker dat je door leuke boeken te lezen nóg ouder wordt. Ik hoop dat je jezelf stokoud leest. En dat, als jij eenmaal hoog-hoog-hoogbejaard bent, Leesfeest nog steeds bestaat.