Kinderboekenambassadeur

   
 

Lees zelf, lees samen, lees voor!

De handige en informatieve website Leesplein wordt per 1 juli opgeheven. Hieronder de Nieuwjaarsboodschap van 1 januari 2018 die we voor Leesplein schreven.

 

Sinds april 2017 zijn wij de Nederlandse Kinderboekenambassadeux. Eén ding werd duidelijk: reclame maken voor lezen in het algemeen is makkelijker dan reclame maken voor je eigen boeken.

Als ambassadeur dien je een algemeen belang. We worden feestelijk onthaald binnen onze eigen bubbel van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Zij knikken enthousiast als we met onze ambtsketens zwaaien en als we roepen dat je van (voor)lezen gelukkig wordt. Maar… als Kinderboekenambassadeux moeten we het lezen juist onder de aandacht brengen van mensen die niet vanzelfsprekend met boeken in aanraking komen. Hoe bereiken we die? ‘Met korte filmpjes,´ zei onze voorganger Jan Paul Schutten. ‘Lange teksten, dat werkt niet.´
We hebben tot nu toe twee filmpjes gemaakt. Ze zijn verspreid via social media, ze staan op de website van de Kinderboekenambassadeur. En gelukkig zetten scholen ze op hun eigen sites en in nieuwsbrieven. Ze worden ook op ouderavonden vertoond. Wonderlijke omweg eigenlijk, dat we via filmpjes mensen aan het lezen proberen te krijgen.

Het eerste filmpje gaat over Merel. Ze is pas twee, maar ze kan voorlezen als de beste. Je ziet en hoort dat ze haar ouders fantastisch na kan doen. Onderzoek toont aan dat een kind van lezende ouders vijf keer zoveel kans heeft om zelf óók een goede lezer te worden. Dat willen we aan alle ouders laten weten.

Als ouders en leerkrachten het voorbeeld geven, zien kinderen dat lezen leuk is. Het is belangrijk dat je met elkaar praat over de boeken. En blijf vooral voorlezen, ook als kinderen het zelf eenmaal kunnen. Lezen en leesplezier zijn essentieel voor de taalontwikkeling. En die taal heb je bij alle schoolvakken nodig. Lezen is denken met andermans hoofd. Je reist naar onbekende werelden en andere tijden. Je maakt kennis met standpunten die je thuis niet tegenkomt. Verhalen verruimen je blik. Lees naast verhalen ook elke dag een gedicht. Er is poëzie over liefde, over rouw en trouw… Voor elke dag en elke gebeurtenis. Wie leest, leert nieuwe woorden. Woorden waarop je kunt leunen als een meeuw op de wind. En die wind draagt je overal naartoe. Lees voor je leven!

Hans & Monique Hagen