Kinderboekenambassadeur

   
 

Lees gelukkig

Per vandaag heeft de KB de website Leesplein “vervangen” door Jeugdbibliotheek.nl. Hieronder het interview dat we op 1 januari 2018 voor Leesplein 6+ schreven.

 

Schrijvers Hans en Monique Hagen promoten als Kinderboekenambassadeurs twee jaar lang lezen, verhalen en boeken. ´Lees lang en gelukkig´ is hun advies. Waarom vinden ze dat belangrijk? Ze vertellen ook wat er zo leuk is aan poëzie én geven tips aan wie zelf dichter wil worden.

Jullie zijn de Kinderboekenambassadeurs. Wat is de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen aan kinderen?
Niemand kan zonder verhalen. Er zijn boeken te vinden voor iedereen. Niet alleen romans maar ook informatieve boeken over alle onderwerpen die je maar kunt bedenken: sport, dieren, computergames, noem maar op. En vergeet niet dat er ook luisterboeken bestaan.
Lezers zijn gezonder en gelukkiger dan niet lezers. Dat is geen verzinsel van ons, maar wetenschappelijk bewezen. Dus onze boodschap is: Je bent een dief van je eigen geluk als je niet leest!

Waarom hebben boeken een ambassadeur nodig, er is toch ook geen ambassadeur voor muziek of films?
Ambassadeurs voor kinderboeken zijn hard nodig: het is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend om regelmatig te lezen. Eén op de zeven kinderen verlaat de middelbare school met een taalachterstand. Ze hebben minder kans op een baan, en daardoor minder kans op een huis, een goede gezondheid en een gelukkig leven.
Als je al jong plezier krijgt in lezen, is de kans groot dat je een goede lezer wordt. Dan sla je twee vliegen in een klap. Want lezen is niet alleen leuk, het is ook van cruciaal belang voor je toekomstmogelijkheden.

Wat is jullie lievelingsboek?
Moeilijk om te kiezen. Er zijn zo veel prachtige boeken!
Monique: Het sleutelkruid van Paul Biegel. Dat heb ik als kind helemaal stuk gelezen. Het is een tijdloos boek. Ik heb het laatst herlezen en het heeft nog niets van zijn glans verloren. Paul Biegel is een taalkunstenaar die prachtig kan vertellen. Ik hang aan zijn bladzijden.
Hans: Ik kan niet kiezen. De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf is mooi. De bavianenkoning van Anton Quintana ook. En Zot van zee, een bundel zeegedichten door Jan van Coillie samengesteld voor de Maatschappij van de Brugse Zeehaven, een exclusieve uitgave – prachtig geïllustreerd. Ik hoop dat die bundel nog eens in de winkel komt.

Eind januari is de Poëzieweek. Jullie schrijven gedichten, zoals in de bundels Dag Poes, Nooit denk ik aan niets en Jij bent de liefste. Wat is het geheim van een goed gedicht?
Een goed gedicht kan eenvoudig lijken, maar vaak zit er iets in waar je even over na moet denken. Elke keer dat je het leest, kun je er iets nieuws in ontdekken. In een goed gedicht staan verrassende woorden. Het laat je naar de wereld kijken op een manier die net een beetje anders is dan alledaags.

Welke tips hebben jullie voor kinderen die zelf ook dichter willen worden?
– Vergeet nooit dat een gedicht iets anders is dan een rijmpje!
– Denk goed na over wát je wilt vertellen als je aan een gedicht begint. Schrijf bijvoorbeeld over iets waar je bang voor bent ,of waarom je je ergens op verheugt. Of kies voor een gedicht over een speciale herinnering…
– Een goed gedicht begint vaak met één mooie of pakkende zin. Neem de tijd om die te bedenken.
– Ga vooral NIET zoveel mogelijk rijmen. Als je dat wel doet, worden die rijmwoordjes belangrijker dan wat je eigenlijk wilde zeggen. En vaak slaan ze nergens meer op.
– Maak je zinnen niet te lang.
– Leg het gedicht weg als je denkt dat het af is. Na een paar weken is het veel makkelijker om er nog eens kritisch naar te kijken.
– Streep dan alle woorden weg die niet mooi of onnodig zijn. Dat doen wij ook altijd.