Kinderboekenambassadeur

   
 

Voorleesopa Gijs-Jan

Dit is voorleesopa Gijs-Jan Kolet, 73 jaar. Ik ontmoette hem tijdens de kinderboekenweek 2019 in de bibliotheek van Dordrecht. Hij is al jaren voorleesopa, eerst in Rotterdam, nu in Dordrecht. Maar hoe word je dat, vroeg ik hem?

‘Ik was ambtenaar bij de gemeente Rotterdam en op een dag sprak ik iemand die in achterstandswijken in de stad kinderen wilde laten voorlezen in de pauze. Ik heb toen met mijn werkgever overlegd en die wilde wel een half uur per week doneren. In mijn lunchpauze ging ik dan naar een school, de Mariaschool, waar ik dan een uur of anderhalf ging voorlezen. Deels in mijn eigenlunchpauze, deels in de tijd van de baas. Dat heb ik zo’n vijftien jaar gedaan. Zo’n tien jaar geleden kwam ik in Dordrecht wonen met mijn tweede vrouw en toen heb ik mezelf aangemeld bij de Mariaschool in Dordrecht. Vanwege die naam ja. Op vrijdagmiddag lees ik daar nu voor van half twee tot half drie. En daarna lees ik ’s middags nog van half vier tot half vijf voor in de bibliotheek hier. Ik lees voor in de onderbouw en in groep acht en kinderen roepen al ‘VOORLEESOPA!’ zodra ik de school binnen kom. Ik heb zelf zes kleinkinderen en ik hou echt van voorlezen. De gruffolo is mijn favoriet. Die ken ik mijn hoofd. Maar deze Geheim Agent Oma ziet er ook leuk uit.’