Kinderboekenambassadeur

   
 

Tips van de landelijke voorleeskampioen 2019 Yosan

Yosan (11, hier schrijvend in de Kinderboekenambassade) won in 2019 de landelijke voorleeswedstrijd en de provinciale voorleeswedstrijd van Drenthe. Ik zat als kinderboekenambassadeur in de jury en alle juryleden waren het er over eens dat 2019 een goed jaar voor voorlezers, want ze waren echt allemaal even goed. Of bijna even goed, want Yosan viel gelijk op. En niet alleen omdat ze op de dag van de wedstrijd een fantastische roze feestjurk aan had. Maar vooral omdat ze prachtig voorlas. Wat de jury niet wist, was dat Nederlands niet haar eerste taal was.  Yosan was in 2012 als vierjarige met haar moeder vanuit Eritrea naar  Nederland gevlucht, waar ze werden ze herenigd met haar vader, die twee jaar eerder vluchtte. Pas toen we haar hadden aangewezen als allerbeste voorlezer van het land, kregen we dat te horen van twee heel lieve bibliothecaressen die met de bus waren meegereisd voor de finale. Ze vertelden dat ze Yosan als klein meisje haar eerste Nederlandse boeken in handen hadden gegeven. En nu stonden ze daar met tranen in hun ogen, zo trots als ze op Yosan waren.

In de herfstvakantie kwamen alle winnaars bij elkaar in de kinderboekenambassade in Den Haag. Tijdens en vlak na de finale hadden ze nauwelijks tijd gehad om met elkaar te praten. Dat deden ze nu wel, en ze gaven ook gelijk tips aan de voorlezers die komend jaar in de finale staan. Dit zijn de tips van Yosan:

 

  1. Goed oefenen
  2. Neem de mensen mee in het verhaal!
  3. Lees niet te snel
  4. Kijk soms de zaal in
  5. Heb plezier!
  6. Lees hard voor (niet te hard).
  7. Gebruik niet te veel stemmetjes.
  8. Kies een boek dat je leuk vindt.

Doet jouw school ook mee met de voorleeswedstrijd? Vergeet dan niet om de winnaar van de school op te geven voor de provinciale en landelijke finales. Dat kan dit jaar nog tot 10 december 2019.