Kinderboekenambassadeur

   
 

Voorleeskampioen van de provincie Zuid-Holland, Nienke, geeft tips

Nienke Nagtegaal (12) werd in april 2019 voorleeskampioen van de provincie Zuid-Holland. Dat is op zich al een geweldige prestatie want daarvoor moest ze het opnemen tegen 425 (!) schoolkampioenen uit de provincie. Maar ja, er kan er maar één de beste zijn natuurlijk.

Nienke las voor het het boek Gips van Anna Woltz. De regels van de voorleeswedstrijd zijn zo dat je op de landelijke finale uit hetzelfde boek moet voorlezen als waarmee je de provinciale verkiezing won. Maar daarnaast moet je ook nog een stukje voorlezen uit een ander boek. En dat boek is voor alle kampioenen hetzelfde.

Nienke woont in Boskoop. In de herfstvakantie kwam ze naar het kinderboekenmuseum in Den Haag. Daar is namelijk de kinderboekenambassade. Alle kampioenen kwamen daar bij elkaar voor thee en koekjes en voor een ontmoeting met kinderboekenambassadeur Manon Sikkel. Natuurlijk heeft Nienke ook nog tips voor de kampioenen van volgend jaar:

  1. Blijf rustig – als je erg zenuwachtig bent, ga je vaak sneller voorlezen en kunnen mensen je vaak niet meer volgen. Daarom is het belangrijk om rustig en kalm te blijven en rustig voor te lezen.
  2. Kies een boeiend en begrijpelijk stuk zodat mensen je goed kunnen volgen en geïnteresseerd raken in je verhaal. Bewaar soms een stilte om spanning te creëeren.
  3. Kijk de zaal in, maar houd geen spreekbeurt!