Kinderboekenambassadeur

   
 

De Hotze de Roos-prijs

Janneke Schotveld (Villa Fien), Manon Sikkel (IzzyLove) en Niki Smit (100% Nina) waren onbekende schrijvers die hun allereerste kinderboek schreven, toen ze genomineerd werden voor de Hotze de Roos-prijs. Deze (geld-)prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een debuterend kinderboekenschrijver. De jury bestaat uit leerlingen van Zaanse basisscholen. Die lezen vier maanden lang zo veel mogelijk genomineerde boeken. Daarna brengen zij hun stem uit. Het boek met de meeste stemmen wint de prijs die vernoemd is naar de auteur van de succesvolle serie De Kameleon.

Voor Claudia Jong (Wolfje), Maren Stoffels (Dreadlocks & Lippenstift), Hajo Visscher (verdronken geheim), Jozual Douglas en nog een heleboel schrijvers was deze prijs de eerste publieke erkenning. Een bos bloemen, zoenen van de Zaanse wethouder, applaus en geld voor dat allereerste boek.

De Hotze de Roos-prijs is al vijftien jaar lang een begrip in de Zaanstreek en Hotze de Roos-winnaars herkennen elkaar aan de ‘secret handshake’ die erbij hoort. Maar bijzonder is ook dat al die leerlingen van de basisscholen jaar na jaar kisten met boeken lezen. Boeken van op dat moment volstrekt onbekende schrijvers.

Dit zijn de genomineerde boeken van 2020: klik hier.