Kinderboekenambassadeur

   
 

Blog: de leukste voorleesboeken

Blog van Manon Sikkel, het thema van deze maand is ‘Bibliotheek!’

Begin 2020 was ik op bezoek bij een Pabo in Deventer. Ik vroeg de eerstejaars studenten wie er van voorlezen hield. Van de honderd aanwezigen staken twintig studenten een hand op. Daarna vroeg ik wie er een lievelingsboek had. Nu gingen er nog maar tien vingers de lucht in. Tot slot vroeg ik wie er een lievelingsboek had dat niet ouder was dan vijf jaar. Slechts één hand ging de lucht in. Dat was die van de docent Nederlands, die enthousiast vertelde over haar lievelingsboek ‘Lampje’.

In de trein terug bedacht ik een plan

Lampje
Lampje

In de trein terug naar Den Haag bedacht ik een plan. Als ik er nou voor kon zorgen dat al die aankomende juffen en meesters óók een lievelingsboek hebben? Een boek waar ze zo enthousiast over zijn, dat het een feest wordt om dat in de klas voor te lezen?

Wat maakt een boek mooi?

En wat maakt een boek nou tot mooiste voorleesboek? Ik denk dat de mooiste boeken om voor te lezen de boeken zijn waar je zelf het meest van houdt. Tijdens schoolbezoeken lees ik bijna altijd uit ‘De niet zo enge buurman’. Ik hou van dit boek dat ik samen met een klas in Volendam bedacht. Ik hou van de lange Surinaamse Roxy, van de onhandige buurman Grover met zijn geweer en van de poedel Rachelle, waarmee het niet zo goed afloopt. Omdat ik het verhaal leuk vind, maakt het mij een enthousiaste voorlezer. En dat merken de kinderen.

Honderd hulpambassadeurs

Als kinderboekenambassadeur roep ik telkens dat ik het niet alleen kan. En daarom riep ik de hulp in van mijn honderd hulpambassadeurs. Ik vroeg leerkrachten, leescoördinaten, voorlees-opa’s en -oma’s, bibliothecarissen en boekhandelaren naar hun persoonlijke favorieten. Binnen een dag had ik meer dan 200 titels op mijn lijst, plus uitleg over waarom juist dit boek het beste voorleesboek was. De boeken van Anna Woltz, Annet Schaap, Janneke Schotveld, Jozua Douglas en Jacques Vriens kwamen vaak voor. Deze voorleeskanonnen staan uiteraard op de tiplijst. Maar ik vroeg ook naar boeken die wat minder bekend waren. Pareltjes onder de voorleesboeken. En daarvan waren er een heleboel.

“Ik ben heel blij met deze prachtige tiplijst. Het zijn de mooiste voorleesboeken van vroeger en nu. Veel dank dus aan alle enthousiaste juffen, meesters, bibliothecarissen en andere voorlezers die me hebben geholpen om deze lijst samen te stellen.”
Manon Sikkel, kinderboekenambassadeur 2019-2021

➡ De lijst vind je hier.