Kinderboekenambassadeur

   
 

De Vriendelijke Top-100 Kinderboeken is bekend

‘Lampje’ van Annet Schaap staat op nummer EEN in de Grote Vriendelijke Top-100, de eerste jaarlijkse verkiezing voor kinderboeken. Op plek twee en drie komen ‘De brief voor de koning’ en ‘Kruistocht in spijkerbroek’.

Lampje van Annet Schaap heeft de eerste plek ingenomen in de Grote Vriendelijke Top-100, de eerste jaarlijkse verkiezing Kinderboeken, die werd gestart door de Grote Vriendelijke Podcast in hechte samenwerking met leescommunity Hebban. Vlak daarna vind je De brief voor de koning van Tonke Dragt en Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman op de lijst, gevolgd door ware parels binnen de jeugdliteratuur als De Gebroeders Leeuwenhart, Hier is de boze heks en Het sleutelkruid. De al veelbesproken en gedeelde lijst is gemaakt met hulp van 2500 lezers die hun favoriete top 5 instuurde, gedurende de verkiezingsperiode. Aan oplettende social media-gebruikers zal afgelopen maand zeker niet voorbij gegaan zijn!

Annet Schaap kon haar emotie maar moeilijk bedwingen toen ze hoorde dat haar Lampje alle andere boeken ‘overwonnen’ had: ‘Dat het dan op nummer 1 komt is onthutsend en onwerkelijk. Maar wat ben ik blij! Ben ik blij? Natuurlijk ben ik blij! Leve de GVP!!’

Ook Bas Maliepaard en Jaap Friso zijn erg tevreden over deze verkiezing. ‘We wilden er een feest voor de jeugdliteratuur van maken en we denken (nee we weten het zeker), dat het gelukt is! Bijna 2500 mensen hebben gestemd en zo’n 120 mensen kwamen naar het geweldige Theater De Liefde in Haarlem om het kinderboek te vieren. De podcast van die fantastische avond staat nu trouwens online! Heb je ‘m al beluisterd?’

Er was ook wel enige kritiek onder sommige schrijvers, hier en daar. Zo werd anoniem gezegd op Twitter: ‘… 5 kinderboeken uit de geschiedenis kiezen is een schier onmogelijke, bijna rottige opgave, zoals elke gek begrijpt, want 100 is véél te weinig, potdorie… ‘

De podcast is te beluisteren via Spotify en alle podcast-apps ter wereld. Meer informatie valt te lezen op de site van Hebban.