Kinderboekenambassadeur

   
 

Martijn van der Linden is de nieuwe KBA

Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal hij zich inzetten voor meer leesplezier bij kinderen. Ook zal hij de promotie van kinder­- en jeugdboeken ondersteunen. Dit nieuws werd vandaag (op 6 april 2022) bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse congres Lezen Centraa in het Beatrix Theater in Utrecht.

Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland
Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland

‘Illustraties kunnen kinderen verleiden tot het lezen van boeken. Het begint al bij het omslag van een boek. Dat bepaalt vaak of je zin hebt om het op te pakken of niet. Een illustratie heeft een directheid die het geschreven woord niet heeft.’ – Martijn van der Linden

De Britse Children’s Laureate

Sinds 2013 heeft Nederland een Kinderboekenambassadeur. Dit is geïnspireerd op de Britse Children’s Laureate, die inmiddels in meer dan tien landen navolging heeft gekregen. De Kinderboekenambassadeur vraagt aandacht voor kinderboeken in binnen­ en buitenland. Martijn van der Linden is de zesde Kinderboekenambassadeur van Nederland. Eerder waren dat Manon Sikkel, Jacques Vriens, Jan Paul Schutten en Monique en Hans Hagen. De Kinderboekenambassadeur wordt voor twee jaar aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de Schrijverscentrale, Stichting CPNB en het Kinderboekenmuseum.

De Nederlandse Kinderboekenambassadeur is geïnspireerd op de Britse Children’s Laureate, maar nét even anders.
De Nederlandse Kinderboekenambassadeur is geïnspireerd op de Britse Children’s Laureate, maar nét even anders.

De missie van Martijn is het promoten van het kinderboek in het algemeen en van illustraties in het bijzonder: ‘Illustraties kunnen kinderen verleiden tot het lezen van boeken. Het begint al bij het omslag van een boek. Dat bepaalt vaak of je zin hebt om het op te pakken of niet. Een illustratie heeft een directheid die het geschreven woord niet heeft.’

Surrealistische dierenportretten

De reeks 'Bob Popcorn' van Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden en Maranke Rinck is zeer succesvol bij jonge lezers.
De reeks ‘Bob Popcorn’ van Martijn van der Linden en Maranke Rinck is zeer succesvol bij jonge lezers.

Martijn van der Linden maakt schilderijen, boeken en tekeningen voor jong en oud. Zijn boeken verschijnen in veel landen. Zijn illustraties variëren van surrealistische dierenportretten en landschappen in kleur tot stijlvolle en humoristische zwart­wit tekeningen. Voor het boek Tangramkat, geschreven door Maranke Rinck, won hij in 2017 de Gouden Penseel. In 2020 ontving hij een Zilveren Penseel voor het boek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, met gedichten van Edward van de Vendel. Samen wonnen ze eerder al de Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de Okapi. Martijn is ook de tekenaar van de populaire serie voor jonge lezers: Bob Popcorn, waarvan het eerste deel werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs.

Interactieve lezingen en workshops

Als Kinderboekenambassadeur wil Martijn door interactieve lezingen en workshops kinderen en volwassenen bewuster maken van de functie en het belang van illustraties in kinderboeken. Dit natuurlijk voor alle leeftijden! Daarnaast wil hij een platform voor illustratie opzetten en werken aan tentoonstellingen en publicaties.