Kinderboekenambassadeur

   
 

☀ Zomers interview met Martijn door Hebban.nl ☀

Aftrap Vakantielezen 2022 met Hans Spekman en KBA Matrijn van der Linden
Ter gelegenheid van de Zomervakantie 2022 werd KBA Martijn van der Linden geïnterviewd door de boekensite Hebban (voor lezers, door lezers). Ze spraken over vakantielezen (zie foto)

“Ter gelegenheid van de Zomervakantie 2022 werd KBA Martijn van der Linden geïnterviewd door de boekensite Hebban (voor lezers, door lezers). Ze spraken uitgebreid over zijn ambassadeurschap, zijn werk als illustrator, vakantielzen en zijn eigen leesleven met zijn vrouw Maranke Rinck, die kinderboekenschrijfster is.

Hieronder een paar fragmenten, lees het hele interview op Hebban.nl.

Gefeliciteerd Martijn! Je bent de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland én de eerste illustrator die deze functie mag uitoefenen. Vind je dit belangrijk voor jou als illustrator?

Dank je wel! Ik vind het een grote eer om als eerste illustrator Kinderboekenambassadeur van Nederland te mogen zijn. In het buitenland hebben al meerdere illustratoren deze functie gehad, Quentin Blake was zelfs de allereerste kinderboekenambassadeur ooit.

De komende twee jaar zal je je gaan inzetten voor meer leesplezier bij kinderen, hoe wil je deze rol gaan oppakken?

Ik ga lezingen en workshops geven, voornamelijk over kinderboekenillustratie. Ook ga ik op pad als Kinderboekenambassadeur, dat kan bijvoorbeeld zijn als er iets gepresenteerd wordt of als jurylid van een voorleeswedstrijd. Ik heb nog geen echt lint doorgeknipt, maar daar ben ik natuurlijk ook beschikbaar voor. Daarnaast werk ik aan een aantal projecten die ik zelf heb opgezet. Zo ben ik bezig met het maken van een boek over illustratie, ik ontwerp een heel grote poster, en ben bezig met een project waarbij voorlezers in het zonnetje gezet worden.

Waarom zijn illustraties in kinderboeken zo belangrijk?

Met illustraties kun je op een andere manier een verhaal vertellen dan met tekst. Het is als koken met twee keer zoveel ingrediënten. Of muziek maken met twee instrumenten.

Hoe helpen illustraties bij het vertellen van een verhaal?

Een kat met een hoed kan je op vele manieren tekenen.

Beeld kun je veel sneller tot je nemen. Daar kun je mee spelen in combinatie met tekst. Het kan de tekst verduidelijken, aanvullen of de betekenis ervan op z’n kop zetten. Zo kun je bijvoorbeeld bij ‘De rode hoed van de hongerige kat’ een hongerige kat laten zien met een hoed, maar heeft het een heel ander effect als je er een illustratie bij ziet van een kat zonder hoed (heeft ze hem opgegeten?) of je ziet alleen een rode hoed met eten erin (handig, zo’n hoed…). Of een krokodil met een rode hoed (waar is de kat?! O, nee!). Of een muis met een rode hoed (pas op, muis!).

Wanneer ben jij geslaagd als Kinderboekenambassadeur?

Voor mij is het geslaagd als ik over twee jaar met veel mensen in gesprek ben geweest over kinderboeken en dan het geïllustreerde boek in het bijzonder en als de drie projecten die ik aan het opzetten ben zijn gelukt.

Lees het hele interview terug op het geweldige hebban.nl (voor lezers, door lezers ☀)

Martijn van der Linden (1979) studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar hij de richting illustratie volgde. Hij maakt omslagen, prentenboeken en illustraties voor verschillende uitgeverijen. Van der Linden mocht omslagen beoordelen voor de Jonge Jury en hij zat in de jury van de Max Velthuijs-prijs. Zelf won hij de Woutertje Pieterse-prijs en een Gouden Penseel. Hij is getrouwd met kinderboekenschrijfster Maranke Rinck.