Kinderboekenambassadeur

   
 

Top-5 Kinderboeken van Martijn

Kinderboeken van Martijn van der Linden
Kinderboeken van Martijn van der Linden

Serie Bob Popcorn – Maranke Rinck

Bob Popcorn

Ellis houdt enorm van popcorn. Ze maakt het iedere middag in de magnetron. Maar op een dag gebeurt er iets raars: een maiskorrel wil niet ploffen. Hij groeit en groeit, tot hij zo groot is als een kiwi. Uit de korrel ploppen twee beentjes en twee armpjes! Het wordt een mannetje. En hij kijkt heel erg boos… 

De populaire serie Bob Popcorn gaat over de avonturen van een maiskorrel met driftbuien en zijn vriendin Ellis. De boeken zitten bomvol humor en tekeningen. Ze zijn fantasievol en soms een klein beetje spannend, maar nooit eng.  Om voor te lezen én zelf te lezen. Als je er eenmaal aan begint kun je bijna niet meer stoppen, net zoals dat gaat met popcorn eten. Het eerste deel, Bob Popcorn, won de Kinderboekwinkelprijs. Het tweede deel heet: Bob Popcorn – De popcorn spion, het derde deel: Bob Popcorn in Amerika en het vierde deel: Bob Popcorn – Meesterkok. De boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Frans. 

Alle tekeningen in Bob Popcorn heb ik gemaakt met een gewoon grijs potloodje, terwijl ik enorme hoeveelheden van mijn lievelingspopcorn at (Parmezaanse kaas en zwarte peper).

Martijn van der Linden

Wil je meer weten over Bob Popcorn? Bezoek dan de website www.bobpopcorn.nl of volg Bob op Instagram @hello_bobpopcorn

Nils Holgersson – Selma Lagerlöf, hertaald door Bette Westera

Nils leidt een heel gewoon leven op een boerderij in Zweden, maar op een dag verandert alles. Als hij een kabouter vangt en de dieren pest, tovert de kabouter hem voor straf klein. Dan wordt Nils per ongeluk halsoverkop meegevoerd door een groep ganzen op een duizelingwekkend avontuur door heel Zweden. Zo begint zijn wonderbare reis. 

De wonderbare reis van Nils Holgersson is inmiddels niet meer weg te denken uit de kindercanon, een echte klassieker van de hand van de Zweedse Selma Lagerlöf. Bette Westera maakte een sprankelende hertaling, spannend en leesbaar voor een hele nieuwe generatie. 

Ik vond het een enorme eer om dit verhaal te mogen illustreren. Ik ken het al van kinds af aan heb het altijd een heel fijn avontuur gevonden. Bij het illustreren waande ik mij in Zweden. Het is een beetje alsof ik de reis van Nils ook zelf gemaakt heb. 

Martijn van der Linden

Zonder titel – Erna Sassen

Joshua mist zijn soulmate Zivan, die met haar ouders is terugverhuisd naar haar geboorteland Irak. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes; de vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart. Noodgedwongen probeert Joshua zichzelf opnieuw uit te vinden zonder Zivan. Zijn passie voor tekenen en kunst, en een onverwachte vriendschap met Sergio (‘grote bek, grote spieren en maximaal aantrekkelijk voor de meiden’), redden hem.

Zonder titel is een aangrijpende jeugdroman over een vluchtelinge die terugkeert naar haar geboorteland, en haar beste vriend die achterblijft (15+). Winnaar Nienke van Hichtum prijs en genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs.

Dit boek is vormgegeven als schetsboek van Joshua. Als illustrator had ik de bijzondere taak om in zijn hoofd te duiken en zijn tekeningen en schetsen maken. 

Martijn van der Linden

Tangramkat – Maranke Rinck

Een jongen maakt een kat van tangram. Daarna besluit hij een vriendje voor de kat te maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Dit verhaal is een ode aan de fantasie en creativiteit. De Chinese puzzel tangram bestaat uit zeven stukjes: twee grote driehoeken, één middelgrote driehoek, twee kleine driehoeken, één vierkant en één parallellogram. Met deze stukken kun je honderden figuren maken – maar je moet wel álle stukjes gebruiken. Puzzel je mee?

Wat een uitdaging om dit boek te illustreren! Alle beelden moesten steeds weer bestaan uit de zeven tangram stukjes. Na een tijdje had ik de smaak te pakken en tekende ik zelfs voor de schutbladen heel veel figuurtjes die de lezers kunnen namaken. Tangramkat kreeg veel vertalingen en won de Gouden Penseel en een Zilveren Griffel. In het boek is de puzzel opgenomen, want na het lezen wil je vast en zeker zelf aan de slag met tangram.  

Martijn van der Linden

Nijlpaard – Edward van de Vendel

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt? Allereerst: sorry zeggen. Daarna: met jezelf overleggen hoe je hem terug gaat laten struikelen. Pfah. Alsof dikhuiden de enigen zijn die hun gewicht mogen gebruikelen! …

Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…

Veelbekroond auteur Edward van de Vendel schreef sprankelende gedichten die ik mocht illustreren. Illustraties maken voor gedichten is fijn. Ik hou ervan om elk gedicht te benaderen als een apart kunstwerkje. Met een eigen sfeer, stijl en techniek. Dit boek werd bekroond met een zilveren griffel en een zilveren penseel. Samen met Edward maakte ik ook Stem op de okapi, dat werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.

Martijn van der Linden