Kinderboekenambassadeur

   
 

Februari roepen we uit tot de (Lees)liefdemaand!

Met Valentijnsdag net achter de rug is Februari de maand van Vriendschap en (Lees)liefde bij uitstek voor kinderen en jongeren. Hoe leuk is het om hier op school of in de Bibliotheek extra aandacht aan te geven? Welk boek over de liefde zet jij vooraan of lees jij voor in de klas? Kijk op onze tiplijst voor ideeën. Verder als tips: met vrienden praten over boeken, blind dates met een boek, speed daten in de klas! 

Het thema van februari is: Liefde en Vriendschap!
Het thema van februari is: Liefde en Vriendschap!

Boeken over Liefde en Vriendschap

  • Ware liefde! – Rachel Bright, Nadia Shireen. Wie wil samenzijn met slak Pepijn?
  • Max maakt een vriend – Prentenboek van Kristof Devos en Claudia Jong over vrienden maken.
  • Een vriend, wat is dat?: nieuwe verhalen van Panda & Eekhoorn door Ed Franck
  • Stinkhond is verliefd – Colas Gutman & Marc Boutavant. Stinkhond ruikt naar sardientjes en ziet eruit als een gerafeld tapijt.
  • Help, ik ben verliefd – Kaat De Kock. Charlie is te nerdy om bij de populaire meisjes te horen. Ze heeft het niet naar haar zin, elke dag naar die rotschool. 
  • De jongen en de papegaaiduiker – Michael Morpurgo. Allen is vijf jaar oud wanneer hij en zijn moeder op weg naar Engeland schipbreuk lijden. De vuurtorenwachter van Papegaaiduikerseiland ziet het gebeuren en redt de jongen.
  • Olivia en ik – Joke Reijnders. Een vriendschap over alle tijden heen: als de geest van de elfjarige Olivia aankomt op begraafplaats Lindeheuvel wil Cornelia (zelf overleden in 1891) graag vrienden worden.
  • Don en Sjon brengen geluk – Catharina Valckx. Zes korte verhalen met veel grappige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 6,5 jaar.
  • Kikker is verliefd – Max Velthuijs

Tips voor een leuke (Lees)liefdemaand

Met vrienden praten over boeken

Organiseer op de bso (of op school) een leesclub voor kinderen die het leuk vinden om samen over boeken te praten. In het draaiboek staat precies beschreven hoe je zo’n leesclub (boekenbende) kunt organiseren. Het geeft inspiratie voor werkvormen, activiteiten en leesmaterialen ➡ Boekenbendes in de BSO

Blind dates

Een werkvorm om het lezen te bevorderen. Pak een aantal boeken in met papier waarop je kunt schrijven. Zet op het papier de beginzin van het boek en een aantal trefwoorden. Laat de kinderen een boek kiezen dat hen aanspreekt. Misschien ontstaat er wel ‘echte liefde’ voor onontdekte boeken! De uitgebreide beschrijving van deze werkvorm is te vinden op ➡ leesbevorderingindeklas.nl

Speed dates

Nog een werkvorm om het lezen te bevorderen. De helft van de leerlingen zit op hun plaats met een boek dat zij willen aanbevelen. Zij blijven op hun plaats zitten. De andere leerlingen komen twee minuten daten. De leerlingen met een boek vertellen over hun boek en beantwoorden vragen. Na twee minuten geeft de leerkracht een signaal. De leerlingen met een boek blijven zitten. De andere leerlingen schuiven een plaats op naar de volgende date. Doe dit 3 x 2 minuten, d.w.z. 3 dates, 3 boeken. Praat plenair na met de groep.