Kinderboekenambassadeur

   
 

Podcasts en tentoonstellingen over illustratie

Als docent of geinteresseerde ouder is het soms  moeilijk om de laatste informatie over illustratie en illustratoren te vinden. De Kinderboekenambassadeur is daarom altijd hard bezig om nieuws, podcasts en tentoonstelling te verzamelen over dit onderwerp.

Podcasts over illustratie

Luister naar podcasts over illustratie!
Luister naar podcasts over illustratie!

De Nederlandse Illustratie Podcast is een podcast gepresenteerd door illustrator Irene Cecile, waarin zij interviews met collega-illustratoren, uitgevers en andere deskundigenvoert over onderwerpen zoals hoe je binnenkomt in de wereld van kinderboeken en hoe copyright werkt.

In deze maandelijkse podcast interviewt Jellie Brouwer een illustrator aan de hand van vijf beelden. Via deze beelden duiken we in het leven en het brein van de illustrator. Wie is de persoon achter de beelden? Wat maakt dat de beelden tevoorschijn komen? Een portret in geluid van iemand die in beelden denkt.

De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Het wordt gemaakt en gepresenteerd door kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard. In 2023 hadden ze Jan Jutte te gast, een illustrator die 70 jaar wordt en zijn 40-jarig jubileum in het vak viert. Andere illustratoren die bij de podcast te gast zijn geweest, zijn Annet Schaap en Marije Tolman..

Tentoonstellingen met illustratie

De winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel 2022 zijn nu in het Kinderboekenmuseum te zien. Met werk van o.a. Brian Elstak, Hedy Tjin, Raoul Deleo, Octavie Wolters, Hanneke Siemensma, Marieke ten Berge, Monika Vaicenavičienė en Rébecca Dautremer.

Tijdens deze editie worden de winnende illustraties én illustratoren van de Kinderboekenweek in de spotlight gezet. Niet alleen kun je door het grote formaat alle details van de illustraties tot je nemen, maar ook leer je meer over de illustratoren en de boeken waarin de illustraties zijn verschenen. Kom in aanraking met nieuwe werelden, prachtige beelden en laat je fantasie de vrije loop wanneer je naar deze bekroonde illustraties kijkt.

Heb jij nog tip? Laat het ons weten!