Kinderboekenambassadeur

   
 

Materialen in de klas – Martijn blogt

“Ik ga een wekelijks blogstukje schrijven over de relatie tussen kinderboeken, materialen in de klas en illustraties. De bedoeling is dat de stukjes vanaf 1 maart op de website van de KBA verschijnen,” zo schreef Martijn van der Linden ons begin februari. Zo gezegd, zo gedaan: hierbij de tweede blog…

Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.
Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.

“Als ik op bezoek ben in een klas vragen de kinderen vaak: ‘Hoe maak je nou zo’n illustratie?’ Dan zou ik lang kunnen gaan praten over technieken en materialen, maar wat kan het die kinderen schelen welke verf of penselen ik gebruik, of welk merk papier ik het fijnste vind? Zij willen weten hoe ik een illustratie maak, zodat ze het daarna zelf kunnen gaan proberen. Dus doe ik het voor en vertel dat ze niks bijzonders nodig hebben aan materiaal. In elke klas zijn wel gewone potloden, pennen, kleurpotloden en stiften aanwezig. Natuurlijk kun je hier niet alles mee maken, maar de beperking die een enkel materiaal heeft, kan juist heel erg fijn zijn. Daarnaast zijn kinderen gewend deze materialen te gebruiken. Ze hoeven het niet te leren en ze zijn er meestal ook niet bang voor.”

“Zelf vind ik het erg leuk om te proberen zoveel mogelijk uit een enkel potlood te halen. Of ik gebruik bijvoorbeeld maar drie kleuren verf. Zo beperk ik mijn materialen. Ook het werken in zwart-wit vind ik door de beperking heerlijk. De begrenzing van de mogelijkheden zorgt ervoor dat je creatief wordt.”

“Dat je geen moeilijk materiaal nodig hebt om een boek te illustreren zie je bijvoorbeeld wanneer je onderstaande boeken bekijkt. Ze zijn allemaal geïllustreerd met potlood, of pen of stift, of met maar een paar kleuren verf. Leuk om aan kinderen te laten zien en ze daarna met dat materiaal te laten werken!”

Illustratie Martijn van der Linden bij blog-week-11-2023 toegankelijke-materialen
Illustratie Martijn van der Linden bij blog-week-11-2023: toegankelijke-materialen

Boekentips met materialen

Blauwe balpen

  • De dag waarop de draak verdween, Annemarie van Haeringen, Leopold

Stiften

  • Op de rug van Bigi Kaaiman, Henna Goudzand Nahar, illustraties Hedy Tjin, Querido
  • Tot hier en niet verder, Isabel Minhos Martins, illustraties Bernardo P. Carvalho, Gottmer

Grijs potlood

  • Altijd dichtbij, Mark Janssen, Lemniscaat
  • Bob Popcorn, Maranke Rinck, illustraties Martijn van der Linden, Querido

Tip: Bekijk ook eens de potlood-illustraties in Terra Ultima, Raoul Deleo, Lannoo

Kleurpotlood

  • How to make friends with a ghost, Rebecca Green, Tundra books
  • Kijk voor meer mooie voorbeelden van met kleurpotlood geïllustreerde boeken: hier.

Bekijk ook onze agenda met tentoonstellingen en podcasts. Je kunt alle blogposts vinden via deze link.