Kinderboekenambassadeur

   
 

Het Nieuwe Voorleeslintje – Martijn blogt

KBA Martijn van der Linden toont het nieuwe Voorleeslintje
KBA Martijn van der Linden toont trots het nieuwe Voorleeslintje !

‘Als je zelf voorgelezen bent dan weet je hoe belangrijk het is en hoe fijn als iemand je meeneemt naar andere plekken, terwijl je gewoon op je stoel of op de bank zit of, zoals ik mij herinner, op de grond tegen de verwarming. En als je zelf voorleest weet je ook hoe dat aan de andere kant werkt, hoe fijn het is als iemand geniet van jouw stem die een verhaal vertelt.’

Voorlezen schept een band

‘Voorlezen schept een band, net als een vakantie of een schooluitje. Net als samen eten, spelen of sporten. Goed voorlezen is vaak voorlezen en met plezier voorlezen. Dat kinderen voelen dat jij zelf ook verder wilt lezen terwijl het eigenlijk al te laat is, dat je op een ander moment op de dag nog eens praat over het verhaal waar jullie in zitten. Dat je lacht om grappige verhalen en soms even de tijd vergeet.
Dit werkt natuurlijk alleen maar als je ook de juiste boeken voorleest. Dat is ook een heel belangrijk onderdeel van voorlezen, het kiezen van het juiste boek, een boek waar jij zelf plezier aan gaat beleven en de kinderen die je voorleest ook.’

Zet voorlezers in het zonnetje

Voorlezers zijn belangrijk. Héél belangrijk. Natuurlijk is de mooiste beloning die je krijgt voor je voorleeswerk dat je de kinderen ziet genieten van wat je doet. En dat je ziet dat ze van verhalen en boeken gaan houden. Om onze voorlezers eens flink in het zonnetje te zetten is er nu… het Voorleeslintje! Een officiële bekroning voor de meest fantastische voorlezer die jij kent. Bijvoorbeeld een meester of juf, oma of opa, vader of moeder of misschien wel een oppas of zus of broer?

Geef iemand op voor het Voorleeslintje!

Ken je zo iemand en wil je deze persoon opgeven? Ga dan naar de website van de Kinderboekenambassadeur en vul het formulier in. Elke maand kies ik een van deze voorlezers en die ontvangt het enige echte Voorleeslintje!’

HOE DRAAG IK IEMAND VOOR? 

  • Je kunt iemand voordragen middels een online formulier. 
  • Je kan jezelf niet voordragen en de persoon die je voordraagt moet wel meerderjarig zijn. 
  • Wat vul je in? Jouw naam, jouw gegevens en de naam van de voorlezer. 
  • En… de motivatie: waarom verdient hij of zij een lintje, hoe merk je bijvoorbeeld dat de voorlezer er plezier in heeft, waar hoevaak en wanneer wordt er voorgelezen en welke voorgelezen boeken hebben indruk gemaakt?
  • Stuur eventueel een foto mee van het voorlezen.