Kinderboekenambassadeur

   
 

πŸ“šπŸŒŸ Prijzenregen in april: Woutertje Pieterse Prijs, ALMA en de Hans Christian Andersen Award toegekend** πŸŒŸπŸ“š

Welkom bij de Kinderboekenambassadeur! April brengt vele prijzen in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Dit jaar is geen uitzondering, want we zijn verheugd om mee te delen dat die van de meest prestigieuze prijzen zijn toegekend: de Woutertje Pieterse Prijs, de Astrid Lindgren Memorial Award en de Hans Christian Andersen Award.

Winnaars van april
Winnaars van april

Woutertje Pieterse Prijs

Woutertje Pieterse, het fictieve personage van Multatuli uit zijn gelijknamige roman uit 1862, is een van de bekendste personages uit de Nederlandse literatuur. Vanaf 1988 wordt de Woutertje Pieterse Prijs dan ook jaarlijks toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. En dat gebeurde gister aan niemand minder dan… Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen voor hun werk De jongen die van de wereld hield.

In De jongen die van de wereld hield volgen we Adem, een ‘mogelijk’ kind dat voor zijn geboorte een glimp opvangt van de wereld. Hij probeert zijn ouders, die elkaar uit het oog verliezen, ervan te overtuigen dat ze voor elkaar bestemd zijn. Juryvoorzitter Rik van de Westelaken onthulde de winnaar tijdens een uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1, live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hij prees het boek als een magisch werk dat de lezer vanaf de eerste zinnen meesleept en voorspelde dat het door vele generaties gelezen zal worden. Volgens de jury is dit boek “beeldend als een film”, met geen woord te veel, en wordt het gezien als een potentiΓ«le kinderboekenklassieker.

Auteur Veldkamp en illustrator Janssen ontvangen samen een prijs van 15.000 euro, terwijl de makers van de overige genomineerde kinderboeken elk 1000 euro krijgen.

πŸ†πŸ†πŸ† GEFELICITEERD TJIBBE EN MARK!!! πŸ†πŸ†πŸ†

Hans Christian Andersen Award

De Hans Christian Andersen Award is de hoogste internationale onderscheiding die wordt toegekend aan auteurs en illustratoren van kinderboeken. De prijs, die is vernoemd naar de beroemde Deense sprookjesschrijver, wordt elke twee jaar door IBBY International uitgereikt aan een auteur en een illustrator die met hun werk een belangrijke, blijvende bijdrage hebben geleverd aan de kinder- en jeugdliteratuur.

Heinz Janisch, hoewel misschien iets minder bekend in ons land, heeft met zijn werk ongetwijfeld vele harten geraakt. In Nederland o.a. met het bij Hoogland en Van Klaveren uitgegeven prentenboek: ‘De koning en de zee – 21 korte verhalen’ met hele subtiele, absurde humor en geweldige illustraties van Wolf Erlbruch. ✨

Sydney Smith heeft al veel lof ontvangen voor zijn illustraties en dat is helemaal terecht! Zijn vermogen om verhalen tot leven te brengen en emoties over te brengen, zoals we zagen in het ook in Nederland bekroonde prentenboek ‘Ik praat als een rivier’ is werkelijk bewonderenswaardig.

πŸ†πŸ†πŸ† GEFELICITEERD HEINZ EN SYDNEY!!! πŸ†πŸ†πŸ†

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

DeΒ Astrid LindgrenΒ Memorial Award (ALMA) isΒ wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De prijs werd in het leven geroepen in 2002, ter ere van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, die dat jaar overleed.

πŸ†πŸ†πŸ† GEFELICITEERD The Indigenous Literacy Foundation (ILF) πŸ†πŸ†πŸ†

Deze prijzen zijn niet alleen een eerbetoon aan de buitengewone auteurs en illustratoren, maar ook een viering van de verhalen die levens verrijken en verbeeldingen voeden.