Kinderboekenambassadeur

   
 

Hoe word je voorleeskampioen?

Woensdag 22 mei 2024 was de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Twaalf voorlezers uit groep 7 en 8 wonnen eerst een voorleeswedstrijd op hun eigen school, daarna de regionale voorleeswedstrijd in de bibliotheek en tot slot de provinciale finale. Nu mochten ze in Tivoli in Utrecht strijden om de landelijke titel!

Wat feitjes
3.569 scholen organiseerden een voorleeswedstrijd op school. Op die manier werden 238.714 kinderen uit groep 7 en 8 bereikt. Wat een aantallen! De Nationale Voorleeswedstrijd is niet de enige voorleeswedstrijd! In Nederland is er ook nog een wedstrijd voor de brugklas (Read2Me!) en voor pabo-studenten (de Pabo Voorleeswedstrijd). Ook buiten de grenzen strijden kinderen om de titel de Nationale Voorleeskampioen. Duitsland, Rusland, Polen, Frankrijk, de Armenië en Letland hebben eveneens een voorleeswedstrijd.

Jury en presentatie

De jury bestond uit Simon van der Geest (schrijver), Annabelle Zandbergen (presentatrice van het Jeugdjournaal) en mijzelf (Kinderboekenambassadeur). Edson da Graça deed de komische presentatie. Ik heb erg om hem moeten lachen. Hij wist de zaal goed op te zwepen, maar ook de zweep erover te halen als de fans te druk werden.

Simon van der Geest, Rian Visser en Annabelle Zandbergen

En toen ging het beginnen …

De kinderen lazen eerst een fragment dat ze zelf gekozen hadden. Daarna was er een ronde waarin ze onvoorbereid een fragment voorlazen uit Hart van staal van Simon van der Geest.
 
Wij juryleden renden tussen de fragmenten door steeds naar een kamer achter het podium om koortsachtig te overleggen, chips en chocola te eten en de haren uit ons hoofd te trekken. Wie moesten we kiezen? Ze waren allemaal zo goed! Echt vreselijk goed. We wilden ze allemaal laten winnen. Hoe kun je kiezen tussen keigoed, steengoed en fantastisch?
 
Maar het moesten kiezen en uiteindelijk werd dit de uitslag: 

  1. Fedde Ebbing uit Kollumerzwaag, Friesland
  2. Carmen de Vries uit Roden, Drenthe
  3. Sophia Klickermann uit Almere, Flevoland

Lees hier het persbericht.

Fedde kwam ook op het Jeugdjournaal.

Fedde Ebbing

Uit het juryrapport: ‘Fedde Ebbing heeft een rustige en intense manier van voorlezen. Hij laat de luisteraar ruimte om zelf dingen in te vullen. Zo word je als luisteraar helemaal in het verhaal meegenomen. De pauzes, de toon, de nadruk, het ritme; bij hem klopt alles.’
 
Fedde had niet verwacht te winnen. ‘Het voelt als een grote grap,’ zei hij na afloop. Onzeker klom hij op het erepodium. Ik strikte snel een losse veter en hield hem vast, zodat hij niet van het podium kukelde. Want wat overkwam hem nu?
Toch ontdekte ik dat Fedde vaker op een podium gestaan heeft. In 2021 was er in Friesland een project Smokkelbern. Filmmaker Gerard van der Veer maakte een documentaire, dichter Syds Wiersma schreef een gedicht en de toen negenjarige Fedde Ebbing droeg het voor. Je kunt het hier bekijken.

Gedichten voordragen

Zou je van gedichten voordragen een betere voorlezer worden? Vast! Het is leuk om enkele gedichten uit het hoofd te kennen. Altijd handig en een heel goede oefening. Voordracht mag wat mij betreft vaker geoefend worden in de klas. Ik ga het zeker als tip geven voor de Nationale Voorleeswedstrijd 2026!
Bekijk hier de tips van andere voorleeskampioenen.