Kinderboekenambassadeur Rian Visser: “Mijn motto als Kinderboekenambassadeur is Laat van je lezen. Laat zien dát je leest en wát je leest. Precies dát doet Bookflix. Het bestaat al een paar jaar en steeds meer scholen doen mee.”
Wat is het?
Als je op Netflix een serie leuk vindt, laat het algoritme van het programma zien welke series nog meer bij jou passen. Bookflix is net zoiets, alleen bepaal jij nu de keuze. Je laat zien welke boeken goed bij jouw leerlingen passen. Hiervoor gebruik je een zwarte muur, zwart bord of zwarte deur, waarop je kleurenkopieën van de boekcovers plakt. Daarboven plak je rode letters in de vorm van het Netflix-logo. Net echt!
“Mijn motto als Kinderboekenambassadeur is Laat van je lezen. Laat zien dát je leest en wát je leest. Precies dát doet Bookflix. Het bestaat al een paar jaar en steeds meer scholen doen mee.”
Maak categorieën
Net als bij Netflix kun je categorieën maken, bijvoorbeeld gebaseerd op leeftijd, soort boek, of onderwerp. Ook kun je de echte Netflix-termen gebruiken, zoals Trending now en Omdat je van avontuur houdt. Natuurlijk maak je het ook dynamisch. Voeg boeken toe en haal er boeken af. Schrijf erbij welke leerkracht welk boek tipt. Of laat leerlingen zelf boekentips geven.
Voorbeelden
@pabosaxionleest deelt op Instagram een Dynamische Kinderboekentiplijst. Elke maand vragen ze iemand om er een boek af te halen en er een boek aan toe te voegen.
Mark @deleesmeester schrijft op Instagram: ‘Mijn kleine vakantieklusje was het maken van een Bookflix muur bij onze schoolbieb. Het grote prikbord naast de bieb werd toch amper gebruikt. Nu dus wel! In de loop van het schooljaar komt er ook ruimte voor tips van de leerlingen of aanraders van de leerkrachten.’
Docent Taaldidactiek Hanneke Messelink geeft op haar website Kinderboekenrijk.nl de volgende tip: ‘Zorg ervoor dat boeken die op de Bookflix staan, in de klas of in de bieb op school staan.’
Nog mooier is het om de kleurenkopie van het boek met een echt boek te combineren, zoals Marieke Baselmans voorstelt in een artikel op JSW. ‘Kopieer de voorkant van boeken in kleur en plak deze op een Bookflix-bord. Zet het boek op een opstaand randje. Is het boek uitgeleend, dan blijft de kopie van de boekcover over. De leerling die het boek uitgelezen heeft, zet het boek daarna weer terug.’
De Vlaamse meester Hannes Pfeiffer vertelt op www.cultuurkuur.be ‘Leerlingen moeten zich herkennen in de boeken die ik kies.’ Of zijn school laten de juffen en meester op de bookflix-wand zien wat hun favoriete boek is. Hij geeft ook wat tips voor creatieve verwerking na een leesles. ‘Het personage tekenen bijvoorbeeld. Bij een boek over verhuizen bracht ik een koffer mee waarin ze allemaal tekeningen stopten van voorwerpen die ze altijd wilden bijhouden.’
Deel je enthousiasme
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zelf alle boeken gelezen hebt, zodat je er iets over kunt vertellen en je enthousiasme kunt delen!