Kinderboekenambassadeur

   
 

Duik in het brein van een dichter

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en jij mag het raden. Hierdoor ga je extra goed lezen en zelf nadenken over het gedicht. Hoe zou jij het afmaken?

Goed of fout is niet het belangrijkst: taalplezier staat voorop. Misschien bedenk je wel een mooier woord dan de dichter heeft gedaan!

De nieuwe editie voor iedereen vanaf 10 jaar begint 9 september 2024. Hij is extra feestelijk, want Raadgedicht bestaat 10 jaar! Hoera!

Praktisch

Start: maandag 9 september 2024.
Duur: gedurende 8 weken komt elke week een gedicht online.
Maandag om 8.00 uur komt het gedicht online.
Vrijdag om 8.00 wordt het complete gedicht getoond.
Leeftijd: Vanaf 10 jaar.
De bedoeling is dat schoolklassen als groep meedoen en samen één woord insturen. Volwassenen kunnen individueel meedoen.
Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Je doet mee via de website www.raadgedicht.nl.

App

Het is ook handig om de Raadgedicht app te downloaden, want dan krijg je bericht als er een gedicht of oplossing online staat. Kijk in de App Store of in Google Play.

De dichters

Alle gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters. Zij hebben een profielpagina op de website, zodat je er meer over kunt lezen. Kijk op de pagina Dichters voor een overzicht van de dichters die al meededen.
Bij het verschijnen van de oplossing lees je een reactie van de dichter op de ingezonden woorden. Soms geeft de dichter nog wat extra informatie over het gedicht. Dichters vinden het altijd heel leuk om de inzendingen te zien en krijgen soms inspiratie voor een nieuw gedicht. Het is dus erg interactief!
Welke dichters dit jaar meedoen ontdek je in de app.

10 jaar!

Raadgedicht is in 2014 bedacht door Kinderboekenambassadeur Rian Visser, die toen Schoolschrijver was op een basisschool in Amsterdam. Elke week hing ze in de hal van de school een gedicht op met een ontbrekend woord. Ernaast stond een brievenbus, waarin kinderen de oplossing konden gooien. De week erop was de uitslag en een nieuw ‘Raadselgedicht’, zoals ze het toen noemde.

Raadselgedicht

Het spel was een succes, ook bij de volwassenen. Leerkrachten wilden vaak het antwoord al weten, maar dat gaf ze niet. Leerlingen vinden het leuk dat de leerkracht het ook niet weet. Er ontstonden leuke gesprekken over de gedichten. In 2015 besloot Rian om het landelijk te gaan organiseren. Van o.a. Stichting Lezen kreeg ze daarvoor financiële steun. Via de website Raadgedicht.nl en de Raadgedicht app kan iedereen meedoen. Raadgedicht bestaat nu dus 10 jaar!

Scholen

Jaarlijks doen honderden scholen en individuele poëzieliefhebbers uit Nederland en België mee. Ook Nederlandse scholen en poëzieliefhebbers uit het buitenland doen mee, van China tot Mexico. Op de pagina Scholen zijn diverse reacties van scholen te lezen. Ook is er de pagina Lessen met opdrachten en werkvormen voor het schrijven van poëzie.

De meeste gedichten zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Enkele gedichten zijn voor iets jongere leeftijd: vanaf 7 jaar. Soms komt er de vraag om meer gedichten voor jongere kinderen. Het ‘probleem’ van raadgedichten voor deze leeftijd is echter dat de oplossing dan voor oudere kinderen te makkelijk is. Daardoor krijgen we te veel goede inzendingen, een te lange erelijst en geen mooie gevarieerde woordwolk. Jammer? We hebben wel een tip!

Tip: Organiseer voor de middenbouw je eigen raadgedicht! Kopieer elke week uit een bundel een gedicht dat geschikt is voor jouw groep en dek een woord af. Brievenbus ernaast. een prijsje voor de winnaar … Superleuk!

 Prijzen

Het plezier van meedoen en een plek op de erelijst zijn de belangrijkste beloning. Niettemin stelt Het Poëziepaleis elke week een prijspakket samen, dat verloot wordt onder schoolklassen met een goede inzending.
Ook wordt wekelijk bijgehouden wie het juiste woord heeft ingestuurd. Deze namen verschijnen op de erelijst. Aan het eind van de editie wordt gekeken wie het vaakst goed geraden heeft. Ook hiervoor is een prijs beschikbaar.


Raadgedicht is een samenwerking tussen Het Poëziepaleis en dichter Rian Visser en wordt mede mogelijk gemaakt door Het Nederlands Letterenfonds en Stichting De Versterking.