Jenny Oreel is teamlid is van Kinderboekenjournaal. Op deze fantastische website geven mensen die een passie hebben voor (kinder)boeken, boekentips. De tipgevers gaan vaak zelf met het boek op de foto, waardoor je ze een beetje leert kennen. Ik stel Jenny als Kinderboekenambassadeur een paar vragen over haar achtergrond, drijfveren en focus en ik ben benieuwd of het haar lukt om buiten de ‘bubbel’ te treden.
Kun je iets vertellen over jouw achtergrond?
Jenny: ‘Ik ben een gepensioneerde leerkracht.
Op de school waar ik de laatste 26 jaar gewerkt heb, ben ik nu als vrijwilliger betrokken bij het indelen, ordenen en aanvullen van de schoolbibliotheek.
Daarnaast schrijf ik al een paar jaar boekentips voor Kinderboekenjournaal.’
Hoe hou je alles bij wat er verschijnt?
Jenny: ‘Ik lees heel veel. En ik doe jaarlijks mee aan de Boekenbingo’. Deelnemers worden uitgedaagd om binnen een aantal maanden 60 actuele titels te lezen, waarvan 20 voor de onderbouw, 20 voor de middenbouw en 20 voor de bovenbouw. Deze boeken zijn zorgvuldig geselecteerd en laten je kennismaken met verschillende genres. Op school probeer ik kinderen, leerkrachten en (groot) ouders warm te maken om mee te doen. Allemaal hetzelfde boek lezen geeft meer opening tot gesprek, kinderen vertellen dan vaak spontaan waarom ze een boek wel of niet waarderen. Erg inspirerend vind ik dat. En je blijft lekker bij de tijd. Kinderen en leerkrachten vragen mij vaak om advies.’
‘Allemaal dezelfde boeken lezen geeft opening tot gesprek.’
Waar komt jouw binding met kinderboeken vandaan?
Jenny: ‘Ik hou erg van lezen gun dat ook een ander. Voor mij is lezen pure ontspanning en genieten. Er is mij veel aan gelegen om mijn leespassie aan kinderen door te geven. Als juf besteedde ik veel tijd aan voorlezen en boeken in het algemeen. Mijn eigen kinderen werden uiteraard ook voorgelezen en het proces herhaalt zich want ik ben inmiddels oma.’
Rian: ‘Ja, dat zag ik op jouw foto’s op Kinderboekenjournaal! Wat heerlijk om oma te zijn en je kleinkinderen te kunnen voorlezen!’
Richt je je op een bepaald soort kinderboek?
Jenny: ‘Ik lees boeken van allerlei genres en ben me ervan bewust dat een boek dat niet direct mijn voorkeur heeft, toch een goed boek kan zijn. Het is maar waar je van houdt. Zelf hou ik het meest van verzonnen verhalen rondom een historisch feit. Maar afwisseling is ook fijn en buiten je comfortzone treden, zorgt ervoor dat je soms iets nieuws ontdekt. Kinderen zijn nog aan het ontdekken en juist daarom is het voor hun zo belangrijk dat ze een ruim aanbod krijgen waaruit ze kunnen kiezen.
’Ik ben me ervan bewust dat een boek dat niet direct mijn voorkeur heeft, toch een goed boek kan zijn.’
Wat vind je belangrijk in een boek?
Jenny: ‘Ik vind het belangrijk dat een verhaal vanaf de eerste bladzijde direct de aandacht heeft. Er moet iets zijn dat maakt dat het kind doorleest. En het moet behapbaar zijn, zowel technisch als begrijpend.’
‘Ik vind het belangrijk dat een verhaal vanaf de eerste bladzijde direct de aandacht heeft.’
Wie wil je bereiken?
Jenny: ‘Ik richt me voornamelijk op basisschoolleerlingen, maar ook peuters en Young Adults neem ik mee in de tips die ik schrijf voor het Kinderboekenjournaal.
Als juf koos ik altijd pakkende boeken om voor te lezen in de klas. Met name in groep 3 vond ik het zo heerlijk als kinderen met trots ontdekten dat ze echt zelf een boek konden lezen. Mede door het huidige aanbod van boeken op maat lukt dat tegenwoordig beter dan toen ikzelf net voor de klas stond.’
Laat van je lezen is mijn motto als kinderboekenambassadeur. Jij geeft boekentips voor kinderen, maar laat je ook volwassenen ‘van je lezen’?
Jenny: ‘Het lukt mij niet of nauwelijks om volwassen niet-lezers over de streep te trekken. Opdringen heeft geen zin, zo merk ik. Wat ik verbazingwekkend vind is dat ouders die niet lezen wél willen dat hun kinderen aan het lezen slaan!
Binnen de leesbubbel gaat alles als vanzelf, je wisselt ideeën uit of babbelt over de boeken die je gelezen hebt. Praten over boeken met andere liefhebbers werkt erg inspirerend. Buiten de bubbel komt het gesprek over boeken moeizaam op gang. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat men niet echt geïnteresseerd is. En als iemand de boeken niet gelezen heeft, is er natuurlijk niet echt een ingang voor een gesprek erover. Immers, je moet wel weten waarover je praat.’
’Wat ik verbazingwekkend vind is dat ouders die niet lezen wél willen dat hun kinderen aan het lezen slaan!’
Rian: ‘Ouders die niet lezen, geven inderdaad geen goed voorbeeld. Kinderboekenambassadeux Hans en Monique Hagen hebben in 2017 een fantastisch filmpje hierover gemaakt: Kinderen doen je na (video YouTube).
Welke boeken las je vroeger en wat is nu je favoriet?
Jenny: ‘Wij hadden niet veel boeken thuis. Met Kerst kregen we van de zondagschool een boek, waardoor we zo’n beetje het hele oeuvre van W.G. v.d .Hulst in huis hadden. Mijn vader las me er dagelijks uit voor en dat waren gouden momenten. Ik herinner me ook Ibbeltje en Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. En de Gouden boekjes-serie, zoals Toontje m’n zoontje van Carl Memling en Het verlegen poesje van C. Schurr en Cathy Birch, vertaald door Annie M.G. Schmidt. De gouden klompjes van Lea Smulders behoorde ook tot mijn favorieten. Mijn kleinkinderen lees ik voor uit Tim op de tegels van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Dat vinden we ontzettend grappig. En zelf lees ik Bloedlijn van Simone van der Vlugt.
Rian: ‘Bedankt, Jenny. Ik hoop nog heel veel fijne tips van je te lezen!’
Reageren
Heb jij een tip hoe je ouders die niet lezen (en wél willen dat hun kind meer leest) kunt bereiken en motiveren? Mail naar info@kinderboekenambassadeur.nl.
Lees ook ‘We moeten onze krachten bundelen.’ met Lang leven lezen, Lezenslessen en Leestafel.
Wil je tips van Jenny Oreel en anderen lezen?
Kinderboekenjournaal, website Kinderboekenjournaal, Instagram, Facebook.
Het team van het Kinderboekenjournaal heeft passie voor boeken en lezen en helpt ouders, leerkrachten, studenten, kinderen en anders geïnteresseerden met het vinden van geschikte boeken van elke leeftijdsgroep en voor elk onderwerp. We plaatsen titels waar we zelf positief over zijn. Recensies zijn leuk voor mensen uit het vak, maar onze bezoekers willen gewoon bruikbare tips ontvangen. Ons doel is om de bezoekers te informeren met blogs over lezen en gerelateerde onderwerpen, te inspireren met tips en te enthousiasmeren.