Okidoki kinderopvang heeft 26 locaties in regio Westland. In de herfstvakantie organiseerden ze voor het eerst de wedstrijd De Taalkunstenaar. Elke BSO-groep maakte een verhaal, gedicht of toneelstuk bij het thema Hand in Hand door Lui-Lekkerland. Het jaarthema van Okidoki is namelijk Okidoki on Tour. Elke vakantie gaan ze ergens anders heen en deze keer dus naar Lui-Lekkerland. Op drie locaties komen verschillende BSO-groepen van andere locaties samen voor een uitvoering. Ik mag in de jury zitten en meehelpen om de winnende BSO-groep te kiezen.
BSO steeds groter
Steeds meer ouders maken voor hun kinderen gebruik van een BSO, zo lees ik in een artikel van Stichting Lezen. Het aantal kinderen dat kinderdagverblijven en peuterspeelzalen bezoekt is sinds 2007 met 74% gegroeid en voor de BSO is het zelfs met 151% gegroeid. Mijn eigen kinderen zijn nooit naar een BSO geweest en ik ken zo’n organisatie dus niet zo goed. Het is geen school, maar vrije tijd voor de kinderen. Wat doen ze daar?
Taalactiviteiten in de BSO
De visie van de BSO is om niet alleen opvang en zorg te geven, maar ook activiteiten aan te bieden waardoor kinderen hun talenten kunnen ontdekken.
Fabienne van der Hout-Hoogenraad is activiteitencoördinator bij Okidoki. Ze vertelt dat de wedstrijd bedoeld is om taal wat meer op de kaart te zetten binnen de BSO. Op de kinderopvang groepen van 0 tot 4 jaar bieden ze veel taal aan. Met dit project willen ze dat doortrekken naar de BSO-groepen en bovendien kinderen stimuleren om op een creatieve manier om te gaan met taal. Ik mag als kinderboekenschrijver en Kinderboekenambassadeur deze dag bijwonen. Met een Okidoki-busje word ik de hele ochtend rondgereden tussen drie locaties om naar de optredens te kijken. En natuurlijk vertel ik ook iets over mijn boekenserie met ruimtemannetje Blitz en draag ik een gedicht voor.
Optredens
Er doen vooral kinderen uit de middenbouw en bovenbouw mee. Soms hebben kinderen bijna alles zelf bedacht en uitgevoerd, de andere keer is de rol van de leidsters wat groter. Er zijn groepen die ruim van tevoren begonnen zijn en groepen die op het laatste moment iets gemaakt hebben. Het is voor iedereen nieuw, dus groepen met minder voorbereiding zullen volgend jaar misschien eerder beginnen. Deze wedstrijd gaat zeker niet alleen om het ontdekken van talent bij de kinderen, maar is ook een mooie stimulans voor de begeleiding van de groepen om meer te doen met taal, toneel en verhalen.
Winnaar
‘We willen dit volgend jaar zeker verder ontwikkelen,’ zegt Fabienne enthousiast als ons juryberaad is afgelopen en we op weg gaan naar de winnende locatie. ‘Het zou mooi zijn als we andere kinderopvangorganisaties ook kunnen inspireren om iets dergelijks te doen.’
Fabienne rijdt heel netjes, want het busje is natuurlijk een visitekaartje. Ze zal ook nooit fout parkeren. We stoppen bij de locatie Wagenmakerstraat in ’s-Gravenzande, waar de kinderen al achter de ramen staan te juichen. De eerste prijs is een beker en een boekenpakket met gesigneerde Blitz-boeken. Maar eigenlijk is de grote winnaar van de dag de bedenker van deze fantastische activiteit.
Wellicht is dit een idee dat navolging verdient bij andere BSO’s? Misschien ken je initiatieven die hierop lijken? Ik hoor het graag.
Reageren kan via info@kinderboekenambassadeur.nl.
Links
Stichting Lezen, artikel Meer kinderen naar kinderdagverblijven en BSO’s
Okidoki ‘s-Gravenzande, Project De Taalkunstenaar
Video Omroep WOS: In Jouw Buurt van woensdag 13 november 2024