Kinderboekenambassadeur

   
 

Doe je mee met de Boekenbingo?

Ik ben op bezoek bij Stichting Ministerie van Boekenzaken om te praten over de Boekenbingo. Dit superleuke en leesbevorderende project gaat op 1 januari 2025 opnieuw van start. Lees jij vaak hetzelfde genre? Weet je soms niet goed wat je moet kiezen? Ben jij op de hoogte van de nieuwste kinderboeken voor alle leeftijden? In dit artikel lees je alles over het leukste leesbevorderingsproject van het jaar.

Wat is de Boekenbingo?

logo Boekenbingo

Het is de bedoeling dat je gedurende 5 maanden 60 boeken leest: 20 voor de onderbouw, 20 voor de middenbouw en 20 voor de bovenbouw. Dat lijkt heel veel, maar prentenboeken en eerste leesboekjes heb je zo uit. Na het lezen plaats je een korte recensie op de website www.boekenbingo.nl. Wanneer je alle boeken gelezen hebt, mag je heel hard BINGO roepen. Daarna maak je kans op mooie prijzen. De Boekenbingo is dus ook een echt spannende wedstrijd.

Het ontstaan van de Boekenbingo

De Boekenbingo en de Kinderboekenambassadeur hebben een band, want de allereerste lijst werd in 2014 gemaakt door Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens! Hij maakte deze lijst eigenlijk als tiplijst voor de pabo, zodat studenten een soort basiskennis van kinderboeken zouden hebben.
Juf Sanne kwam op het idee om van deze lijst een Boekenbingo te maken, zodat ook leerkrachten die al voor de klas staan, kinderen en ouders de boeken zouden gaan lezen. Sindsdien is er elk jaar een Boekenbingo.
Vanaf 2019 helpt ook Merel de Vink mee met dit project. De Boekenbingo is inmiddels ondergebracht in de Stichting Ministerie van Boekenzaken. De Stichting heeft als doel nog meer kinderen, ouders en leerkrachten te bereiken met goede, leuke kinderboeken. De huidige projectleider van de Boekenbingo is Dieke Grootscholten.

Merel, Rian en Sanne
Merel de Vink, Rian Visser en Sanne Ramakers

Wie zijn Sanne, Merel en Dieke?

Sanne Ramakers richtte in 2002 als kleuterleerkracht de website JufSanne.com op, waar ze haar lesideeën deelde en downloads aanbood. In die tijd deed nog bijna niemand dat. In 2014 richtte ze Kleuteruniversiteit op, met een lesaanbod gebaseerd op boeken in samenwerking met uitgevers waardoor het veel professioneler en uitgebreider werd. Veel lesprojecten zijn gebaseerd op een kinderboek of boekenserie. In 2021 kwam daar de Junioruniversiteit bij. Sanne is daarnaast ook de oprichter van de website Kinderboekenjournaal, waar bevlogen lezers boekentips geven.

Merel de Vink studeerde Duitse taal-en letterkunde en werkte jarenlang bij Uitgeverij Lemniscaat. De boekenwereld liet haar niet meer los en in 2013 richtte ze Leesvink op, een bedrijf om scholen te helpen een goede en kwalitatieve schoolbibliotheek op te zetten.

Dieke Grootscholten is werkzaam bij de bibliotheek als leesconsulent, bezoekt basisschoolklassen voor leesbevorderingsactiviteiten en boekpromoties en zorgt ervoor dat schoolbibliotheken up-to-date zijn. Ook geeft ze als @jufdieke boekentips op Instagram schreef ze boekentips bij Het Kinderboekenjournaal.

Doelgroep

Mijn missie als Kinderboekenambassadeur is het om nog meer kinderen, ouders en leerkrachten enthousiast te maken voor het lezen van kinderboeken. Ik denk dat de Boekenbingo ervoor zorgt dat meer volwassenen kinderboeken lezen. Sanne en Merel bevestigen dit. De Boekenbingo is ook een goede manier voor leerkrachten om hun boekenkennis elk jaar bij te houden. Het zorgt er ook voor dat ze boeken lezen die ze anders niet zo snel zouden oppakken. In de recensies op de website staan vaak fantastische reacties: ‘Ik had het boek nooit zelf opgepakt, maar nu ben ik blij dat ik het gelezen heb,’ schrijft een leerkracht. Als je dat kunt bereiken is de missie van Sanne en Merel geslaagd.

‘Het is ontzettend belangrijk dat leerkrachten op de hoogte zijn van de inhoud van kinderboeken,’ zegt Sanne. Zo was er een leerling wiens vader zelfmoord had gepleegd. De leerkracht kon een boek uit de Superhelden.nl-serie van Marcel van Driel aanraden, waarin dit voorkwam. De leerling was daar echt mee geholpen.

Merel vult aan dat de Boekenbingo zich nadrukkelijk ook op kinderen richt. Op de site staan alle covers zodat die kunnen worden geprint en opgehangen in de klas. Er zijn scholen die echt heel leuke dingen doen, zoals een soort onthulling als bij een adventskalender. Dan hangen ze alle twintig covers afgedekt op en maken ze er elke week eentje open. Of ze maken een vlaggetjeslijn van de covers en hangen die op in de klas. Er zijn ook klassen waar ze stemmen op hun favoriete boek uit de Boekenbingo. Veel groepen maken hun eigen Top-3.

Door de Boekenbingo mogen kinderen ook boeken lezen die eigenlijk ‘onder hun niveau’ liggen. Dat pakt vaak heel goed uit. Zo was een jongen uit de middenbouw met een laag leesniveau, die normaal geen prentenboek zou kiezen, omdat hij dan uitgelachen werd. Omdat de school meedeed met de Boekenbingo mocht hij alles lezen wat op de lijst stond, dus ook de boeken voor de onderbouw. Niemand vond dat raar. Hij genoot ervan en kreeg weer plezier in lezen. Zijn leesniveau ging omhoog. Samen lezen. Erbij horen. Dat is het gevoel van de Boekenbingo.

Samenstelling lijst

Dieke, Sanne en Merel stellen de Boekenbingolijst zorgvuldig samen. Ze zorgen voor verschillende soorten boeken en voldoende diversiteit. Ze kiezen boeken die in het jaar voorafgaand aan de Boekenbingo zijn verschenen, het liefst van Nederlandse of Vlaamse bodem.  Ze vinden het leuk als er een debuut bij zit. De samenstellers hebben duidelijk kijk op goede en populaire kinderboeken, want vaak komen de titels die ze uitkiezen ook voor op de tiplijsten van de Kinderjury of ze vallen in de Kinderboekenweek in de prijzen. Handig voor leerkrachten dat ze die boeken dan al gelezen hebben!

Thuis

Ik ben benieuwd of de Boekenbingo ook buiten school leeft. Er doen zeker ook gezinnen mee, vertelt Merel. Ouders schrijven dan bijvoorbeeld op de site dat ze hun kind enthousiast hebben kunnen maken voor een boek. ‘Hij las eerst alleen maar Donald Duck, maar nu krijg ik hem niet meer naar bed, want hij wil doorlezen in zijn boek.’

Feestelijke aftrap

Op 15 december worden de Boekenbingolijsten bekendgemaakt. Je kunt je nu alvast gratis aanmelden op de website: www.boekenbingo.nl.
De feestelijke aftrap is op zaterdag 11 januari in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Je kunt je gratis aanmelden voor dit inspirerende event!

Lees mee!

Lees je dit jaar mee met de Boekenbingo? Ga naar de website, schrijf je in, lees mee en maak kans op fantastische prijzen!

Boekenbingo
Stichting Ministerie van Boekenzaken
Kleuteruniversiteit
Junioruniversiteit
Kinderboekenjournaal
Leesvink