Kinderboekenambassadeur

   
 

Manon Sikkel

Kinderboekenambassadeur 2019-2022

Kinderboekenambassadeur 2019-2022 Manon Sikkel: 'Iedereen hoort erbij!'
Kinderboekenambassadeur 2019-2022 Manon Sikkel: ‘Iedereen hoort erbij!

‘Iedereen hoort erbij! Lezen brengt ons samen – dat is de boodschap die ik als kinderboekenambassadeur wil uitdragen. We zijn een land van lezers. Al onze kinderen lezen. Misschien nog niet zo veel als we zouden willen, maar we mogen er best trots op zijn dat er in Nederland zo veel initiatieven zijn om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Lezen doe je niet alleen. Het zijn de verhalen die ons verbinden. Met vroeger en nu. En met elkaar.

Een Facebook-bericht van Manon Sikkel

‘Lezen brengt ons samen, dat betekent ook dat iedereen welkom is en iedereen het gevoel heeft dat hij of zij ertoe doet. En dat elk kind zichzelf kan herkennen in de personages in kinderboeken. De komende twee jaar wil ik alle aandacht richten op diversiteit en inclusiviteit (D&I). En dat betekent dat schrijvers, illustratoren, uitgevers en iedereen die bezig is met leesbevordering erop let dat kinderen niet alleen zichzelf kunnen herkennen, maar ook elkaar. Dat er ruimte is in kinderboeken voor grote, kleine, dikke, dunne, slimme, grappige, sportieve, onsportieve, gelovige kinderen van alle kleuren, vormen, maten en talenten. Dat betekent ook dat we nog meer oog moeten krijgen voor stereotypen. Zodat gemene juffen niet altijd dik, oud en lelijk zijn en de lieve mooi, dun, jong – en vaak blond. Dat jongens met een bril niet per definitie de slimsten van de klas zijn, een dik meisje niet lui is en een roodharige niet altijd gepest. Dat er ruimte komt voor jongens die hun teennagels rood willen lakken en meisjes die twee vaders hebben of drie moeders. Boeken waarin een boer niet altijd dik en blond is en op een traktor rijdt. En waarin een bakker ook eenkeer een dunne vrouw mag zijn. Verhalen die zowel spiegels als ramen bieden.’

Manon Sikkel

Manon Sikkel

Manon Sikkel werd bekend met haar boeken over Elvis Watt miljonair, Izzy Love en Geheim Agent Oma. Ze won drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en twee keer de Pluim van de Senaat. Ze studeerde af als taalpsycholoog en is daarnaast freelance journalist.

Meer lezen?