Kinderboekenambassadeur

   
 
Het thema van oktober is: Kinderboekenweek!
Het thema van oktober is: Kinderboekenweek. Dat betekent lekker veel boeken lezen!

Woensdag 6 oktober 2021 begint de Kinderboekenweek. Kinderen die van jongs af aan veel voorgelezen worden, hebben een voorsprong op school en kunnen later makkelijker worden wat ze willen. Dat is precies het thema van de week! Dus ren naar de Bibliotheek of Kinderboekwinkel voor nieuwe boekjes en (voor)leesactiviteiten!

Boeken bekroond met een Gouden Griffel of Penseel

Er lag een trommeltje in het gras / Edward van de Vendel

Sebas vindt een trommeltje dat ooit van Lientje was. Het bevat dierbare herinneringen uit een ver land. Het trommeltje heeft een lange reis gemaakt. Wie is de volgende die het trommeltje zal vinden? Vierkant prentenboek over een zoektocht door de tijd met sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm.

Maar eerst ving ik een monster / Kees de Boer, Tjibbe Veldkamp

Een jongetje (jij-persoon) moet gaan slapen maar verzint steeds meer monsters die hij nog moet vangen. En daarna moet hij de soldaten vangen die de monsters komen halen. De verteller probeert het verhaal steeds af te ronden, maar dat valt niet mee met zo’n slimme hoofdpersoon! Groot prentenboek met grappige, dynamische kleurenillustraties. 

Beste broers / Jowi Schmitz

Raf (9, ik-persoon) en zijn broertje Robbie (5) verhuizen naar de boerderij van opa en oma. Opa is ’s nachts met iets geheimzinnigs bezig in het bos en oma is vaak heel moe. Ook hun ouders hebben weinig tijd voor hen, dus gaan ze zelf op ontdekkingstocht in het spannende bos.

Kinderboekenweek
Van 6 tot 17 oktober 2021 is het Kinderboekenweek! Worden wat je wilis het thema dit jaar. Bette Westera schrijft het geschenk, en illustrator Mark Janssen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek, getiteld Dromer.

Die kleine is Don, de lange is Sjon / Catharina Valckx

Don en Sjon wonen samen in een huisje aan het meer. Don, de kleine, komt thuis met gekke vriendjes of een enorme hond. Sjon denkt er het zijne van. Toch blijven ze de allerbeste vrienden. Zes korte verhalen met veel illustraties in kleur.

Gozert / Pieter Koolwijk

Ties trekt er vaak op uit met Gozert, zijn onzichtbare vriend. Samen beleven ze de tofste avonturen, al komt Ties daardoor vaak in de problemen. Ties ouders willen dat Gozert verdwijnt en grijpen in.

Ons kasteel aan zee / Lucy Strange

Petra (12, ik-persoon) woont met haar ouders en zus Magda in een vuurtoren aan de Engelse kust. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, valt hun gezin uit elkaar. De meisjes komen er alleen voor te staan, maar ze weigeren de vuurtoren te verlaten.

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw / Davide Morosinotto

De tweeling Nadja en Viktor (12) moet in 1941 met het kindertransport vertrekken uit Leningrad. Ze raken elkaar kwijt en reizen dwars door het grimmige, koude Rusland in oorlogstijd om elkaar te vinden. Onderweg schrijven ze elkaar. Hun schriften worden in 1946 gevonden door de Staatspolitie. Verhaal met veel oude foto’s en documenten

Hele verhalen voor een halve soldaat / Benny Lindelauf

Het is oorlog en zes broers worden om de beurt opgeroepen door het leger. Ze moeten zich melden bij een grenspost in de woestijn. Ze betalen de wachtpost ieder met een verhaal, in de hoop hun jongste broer voor het leger te behoeden. Met veel sfeervolle pentekeningen in kleur. 

Kalender

Oktober – Maand van de geschiedenis

Tips

De Schrijverscentrale adviseert en bemiddelt bij schrijversbezoeken in Nederland. In het auteursbestand op hun website staan onder de campagne Kinderboekenweek de auteurs die op school langs kunnen komen.