Kinderboekenambassadeur

   
 
Het thema van juli is: vakantielezen!
Welkom bij de Leeskalender van De Kinderboekenambassadeur. Het thema van juli is: vakantielezen!

Boeken over de zomervakantie

Tips

Project Vakantielezen

Merk jij ook dat kinderen na de zomervakantie terugkomen op school en minder goed kunnen lezen dan aan het eind van het vorige schooljaar? Dat heet de zomervakantiedip. Voor sommige kinderen betekent zomervakantie namelijk zes weken lang nauwelijks lezen. Na de vakantie is hun leesniveau soms wel met één of twee niveaus achteruitgegaan. Zeker kinderen die lezen lastig vinden, zakken terug in leesniveau. Hoe stimuleer je deze kinderen om toch te blijven lezen tijdens de vakantie? Doe mee aan het project Vakantielezen

Leesbingo

Om leerlingen te stimuleren elke dag te lezen – minimaal een kwartier per dag, liefst een half uur – zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Maak van lezen een feestje, of je nou de Vakantieleeslijst, de Leesbingo of de Zomerleeskaart gebruikt.

Doorlezen in de vakantie met Boek ‘n Trip

Op 1 juli start Boek ’n Trip! Tijdens deze zomeractie van Jeugdbibliotheek.nl kunnen kinderen de mooiste verhalen beleven. Gewoon op hun telefoon of tablet. Met de gratis online Bibliotheek-app downloaden ze de leukste e-books en luisterboeken. Ook als ze nog géén lid zijn van de bieb! 

Onderzoek naar Vakantielezen

Het stimuleren van vakantielezen of zomerlezen kan achterstanden helpen voorkomen. Kinderen (in Amerika) die voor aanvang van de zomervakantie een pakketje boeken uitkiezen, lezen meer gedurende de vakantie. Dit heeft een positief effect op hun leesvaardigheidsscores na de zomer. Zomerlezen-programma’s gaan idealiter gepaard met leesondersteuning van de leerkracht (voorafgaand aan de vakantie) en van de ouders (gedurende de vakantie).

Op lezen.nl vind je nog meer informatie over vakantielezen.