Kinderboekenambassadeur

   
 
Het thema van juni is: schrijven en tekenen.
Welkom bij de Leeskalender van De Kinderboekenambassadeur. Het thema van juni is: schrijven en tekenen!

Boeken over schrijven en tekenen

Kalender

‘Op naar Amsterdam!’ (@hetmooiekinderboekenfestival)

Tips

Prijzen

Wil je weten welke boeken het best geschreven of geïllustreerd zijn? Volg de prijzenregen van de Griffel- en de Penseeljury. Deze twee vakjury’s delen een Gouden Griffel en een Gouden Penseel, een paar Zilveren Griffels en Zilveren Penselen en nog een stel Vlag & Wimpels uit. En dan is er ook de Woutertje Pieterseprijs, een literatuurprijs die jaarlijks wordt toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek dat het voorafgaande jaar is verschenen.

  • Zilveren Griffel – De prijs voor de best geschreven Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Jaarlijks kunnen in zes categorieën twee boeken bekroond worden: tot 6 jaar, 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar, 12 tot 15 jaar, informatief en poëzie. 
  • Gouden Griffel – Eén van de Nederlandstalige bekroonde Zilveren Griffels kan de Gouden Griffel winnen.
  • Zilveren Penseel – Het Zilveren Penseel is de prijs voor de mooist geïllustreerde Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar.
  • Gouden Penseel – Eén van de Nederlandstalige bekroonde Zilveren Penselen kan de Gouden Penseel winnen.
  • Vlag en Wimpels – De eervolle vermeldingen van de griffeljury en de penseeljury.

Zelf aan de slag met creatief schrijven

  • Podcast Woesj – Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Luister naar de podcast Woesj en klim in je pen. In totaal worden er door Rijnbrink acht podcasts ontwikkeld.
  • Klokhuis masterclass schrijven – Leer een verhaal schrijven met tips van Anna Woltz (aflevering 26 maart 2020).
  • De Schoolschrijver –  De Schoolschrijver biedt programma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen meer leesplezier willen geven en die hun schrijfonderwijs willen verdiepen. Daarbij dragen de beste kinderboekenschrijvers hun liefde voor taal en hun beste tips over op leerlingen, leerkrachten, ouders en iedereen in de omgeving van het kind.

Onderzoek

Kan (re)creatief schrijven het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen en jongeren vergroten? En hoe ziet de praktijk van creatief schrijven in het Nederlandse primair en voortgezet onderwijs er op dit moment uit? Het antwoord op deze vragen lees je in Zo fijn dat het niet fout kan zijn.

Op lezen.nl vind je nog meer onderzoek naar creatief schrijven.

Kun je met kleuters prentenboeken lezen als literatuur? Coosje van der Pol heeft daar onderzoek naar gedaan. Zij stelt dat het prentenboek zich goed leent voor een literaire leeswijze. Kleuters die met speciale leesaanwijzingen worden voorgelezen, leren beter de basale conventies van verhalen beheersen dan kleuters die ‘gewoon’ worden voorgelezen.