Kinderboekenambassadeur

   
 
September: Weer naar school
Het thema van september is: naar school. Weer lekker veel lezen dus!

Weer naar school… Om het nog leuker te maken (of het leed te verzachten) hebben wij speciaal voor jou tien heerlijke boekentips over ‘naar school’ verzameld. Wat dacht je van ‘De ergste juffen en meesters van de wereld’ van David Walliams? Of ‘De school van de magische dieren’ van Margit Auer? Ligt er al een boek van Manon Sikkel bij jou in de klas? Vraag anders de gratis poster aan bij Stichting Lezen!

Boeken over school

  • De school van de magische dieren – Margit Auer
  • Vis in een boom – Lynda Mullaly Hunt 
  • De spiekfabriek – Anke Kranendonk
  • Help! Een klas zonder meester – Ilona de Lange 
  • Mees Kees – Mirjam Oldenhave
  • De jongen achter in de klas – Onjali Q. Rauf
  • Juf Braaksel en het meesterbrein – Carry Slee
  • Achtste-groepers huilen niet – Jacques Vriens
  • De ergste juffen en meesters van de wereld – David Walliams
  • Mag ik naast je zitten? – Sarah Weeks & Gita Varadarajan

Kalender

September wordt een maand waarin vanalles te doen is: ✅ Roald Dahl-week, ✅ de start van de jaarlijkse actie Raadgedicht en de uitreiking van het beste historische jeugdboek van dit jaar bij Archeon. Kijk ook eens wat er te beleven valt bij onze ‘partners in crime’: De Schoolschrijver, De Schrijverscentrale en nog veel meer.

Tips

Elk jaar vieren we op 13 september de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl. Tijdens de Roald Dahl-week staan de boeken van deze bijzondere schrijver centraal in de boekhandel, de bibliotheek en op scholen. 

Lessuggesties bij zes bekroonde boeken en vier topboeken

Wil je in de klas aan de slag met de Griffelwinnaars van dit jaar? Stichting Lezen stelt tien lessuggesties beschikbaar bij de Kinderboekenweek. Het gaat om zes bekroonde boeken uit 2020 en vier topboeken uit 2021. Waar wacht je op? Ze staan vanaf 6 september online!

Raadgedicht

Welk woord ontbreekt in het gedicht? Raad als lezer welk woord er moet staan. Denk met de dichter mee en ga creatief met taal aan de slag. Foute antwoorden zijn niet per se fout, misschien zelfs wel mooier. Raadgedicht is gratis voor zowel scholen als individuele deelnemers. Klassen maken wekelijks kans op een poëziepakket. Vanaf 13 september komt er weer gedurende 10 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 10 jaar.

De Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school stimuleert kinderen en jongeren om meer te lezen. Dat gebeurt met deskundige leesconsulenten, met inspirerende boeken en een uitnodigende (digitale) leesomgeving. Wil je ook werken met deze aanpak en leesbevordering een structurele plek in je leesonderwijs geven? Neem dan contact op met je Bibliotheek.

De Schrijverscentrale

Op zoek naar een betoverde verhalenverteller voor in de klas? Jeugdboekenschrijvers en –illustratoren bezoeken scholen door het hele land. Dat kan online via Schrijver op je scherm of fysiek met een persoonlijk bezoek van de schrijver/illustrator, via de Menukaart van De Schrijverscentrale vind je een overzicht van alle soorten activiteiten in de klas, zoals voorlezen of een poëzieworkshop.

De Schoolschrijver

De Schoolschrijver biedt programma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en sterkere schrijvers te worden. In alle programma’s dragen kinderboekenschrijvers hun liefde voor taal en hun beste tips over op leerlingen, leerkrachten, leesconsulenten, ouders. De Schoolschrijvers geven ook in video’s leuke schrijfopdrachten voor kinderen.

Leesbevordering in de klas

Voor kinderen uit de bovenbouw biedt Femke Ganzeman op haar site Leesbevordering in de klas lesideeën en recensies over jeugdboeken. Op haar Facebookpagina vind je actuele boekentips en nieuwtjes omtrent lezen.

Een bijzonder coming-of-age-verhaal dat speelt tijdens de bevrijding van Nederlands-Indië 75 jaar geleden
KBA-poster-docenten-leeskalender-2021-2022-Katrien-Holland
Kijk elke maand op Kinderboekenambassadeur.nl voor TIPS en ACHTERGRONDEN bij het thema. Enne… volg de KBA op Facebook of Instagram.