Kinderboekenambassadeur

   
 
Het thema van februari is: Liefde en Vriendschap!
Welkom bij de Leeskalender van De Kinderboekenambassadeur. Het thema van februari is: Liefde en Vriendschap!

De Leeskalender van Februari staat online, met als onderwerp deze maand: de liefde. Dus boeken over liefde en vriendschap, zoals Ware liefde! van Rache Bright en Is liefde besmettelijk? Door Izzy Love van Manon Sikkel. Verder geven we tips om een leesclub te starten en blind dates en speed dates te houden… met een boek!

Thema Februari: Liefde en Vriendschap!

Boeken over liefde en vriendschap

Kalender

World Read Aloud Day – doe jij ook mee?

Tips

Met vrienden praten over boeken

Organiseer op de bso (of op school) een leesclub voor kinderen die het leuk vinden om samen over boeken te praten. In het draaiboek ➡ Boekenbendes in de BSO staat precies beschreven hoe je zo’n leesclub (boekenbende) kunt organiseren. Het geeft inspiratie voor werkvormen, activiteiten en leesmaterialen. 

Blind dates

Een werkvorm om het lezen te bevorderen. Pak een aantal boeken in met papier waarop je kunt schrijven. Zet op het papier de beginzin van het boek en een aantal trefwoorden. Laat de kinderen een boek kiezen dat hen aanspreekt. Misschien ontstaat er wel ‘echte liefde’ voor onontdekte boeken!

De uitgebreide beschrijving van deze werkvorm is te vinden op ➡ leesbevorderingindeklas.nl.

Speed dates

Nog een werkvorm om het lezen te bevorderen. De helft van de leerlingen zit op hun plaats met een boek dat zij willen aanbevelen. Zij blijven op hun plaats zitten. De andere leerlingen komen twee minuten daten. De leerlingen met een boek vertellen over hun boek en beantwoorden vragen. Na twee minuten geeft de leerkracht een signaal. De leerlingen met een boek blijven zitten. De andere leerlingen schuiven een plaats op naar de volgende date. Doe dit 3 x 2 minuten, d.w.z. 3 dates, 3 boeken. Praat plenair na met de groep. 

Op zoek naar meer werkvormen? ➡ Kijk bij 25 korte werkvormen voor de Boekenkring.