Kinderboekenambassadeur

   
 
Het thema van maart is: de Bibliotheek!
Welkom bij de Leeskalender van De Kinderboekenambassadeur. Het thema van maart is: de Bibliotheek!

De Leeskalender van Maart staat online, met als thema deze maand: de Bibliotheek. Dus hebben we voor jou op een rijtje gezet: boeken over de Bibliotheek, welke soorten Bibliotheken er zijn, een kalender met Wereldpoëziedag, Jeugdboekenmaand Vlaanderen en de verjaardag van Paul Biegel, de Astrid Lindgren Memorial Award en nog veel meer.

Thema Maart: De Bibliotheek!

Boeken over de Bibliotheek

Kalender

Tips

De Bibliotheek

In de lokale Bibliotheek is voor kinderen van alles te doen. Van jeugdboeken, strips, luisterboeken en games lenen, tot gebruikmaken van de computers en meedoen aan activiteiten zoals voorlezen, knutselen en programmeren. Ook in de vakanties. Vanaf 1 juli 2022 is in heel Nederland het lidmaatschap van de Bibliotheek voor alle kinderen gratis.

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek.nl is een website van de Koninklijke Bibliotheek. De website is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft over (digitaal) lezen. Ze lichten e-books en luisterboeken uit en attenderen kinderen en jongeren erop dat ze deze kunnen lenen bij de online Bibliotheek.

De Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school stimuleert kinderen en jongeren om meer te lezen. De aanpak houdt een langdurige samenwerking tussen Bibliotheek en basisschool in. De Bibliotheek  zorgt daarbij voor een uitnodigende leesomgeving op school met een gevarieerde en actuele collectie in de schoolbibliotheek. Het leesklimaat op school wordt jaarlijks gemeten, zodat op basis van de resultaten doelgerichte afspraken gemaakt worden over leesbevordering. De bibliotheek adviseert het schoolteam over deze doelen en de bijbehorende activiteiten. En de Bibliotheek vergroot met trainingen over leesbevordering de deskundigheid van leerkrachten.

BoekStart

Met je baby naar de bieb? Dat kan. BoekStart voor baby’s is een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders in de Bibliotheek en thuis van boeken laat genieten. Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft. 

Welke invloed heeft de bibliotheek op kinderen?

  • Kinderen die regelmatig naar de bibliotheek gaan, hebben een positievere houding tegenover lezen. Bibliotheekmijders denken dat ze de vaardigheid om boeken te kiezen missen.
  • Een bibliotheek op school stimuleert de leesprestaties en het leesplezier. Dit gebeurt met name als het personeel hoog is opgeleid, de openingstijden flexibel zijn en de boekencollectie uitgebreid en actueel is.

Meer weten over het aantal jeugdleden, het aantal uitleningen van e-boeken en het aantal bezoeken aan de Bibliotheek? Kijk op lezen.nl/onderzoek.