Kinderboekenambassadeur

   
 

Afscheid van Martijn van der Linden, KBA 2022-2024

Mijn Kinderboekenambassadeurschap zit er alweer op. De afgelopen twee jaar zijn voorbij gevlogen. Ik vond het een eer om de Kinderboekenambassadeur van Nederland te mogen zijn en heb ervan genoten om zo veel enthousiaste mensen te spreken over kinderboeken in het algemeen en illustratie in het bijzonder.

Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.
Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur 2022-2024.

Van de plannen die ik in het begin heb gemaakt zijn de meeste gelukt. Ik bedacht, ontwierp De Voorleeslintjes en reikte deze uit,  gaf lezingen met de titel Waar lezen en tekenen samenkomen en ik ontwierp samen met anderen een poster met een groepsportret van meer dan 140 karakters van Nederlandse Kinderboekenmakers. Ook gaf ik interviews en schreef ik stukjes, interviewde ik een aantal collega’s, was ik twee keer voorzitter zijn van de landelijke Voorleeswedstrijd, en was ik o.a. aanwezig zijn bij de verkiezing Junior Kinderboekenambassadeur en zag ik veel talent bij de eindtentoonstelling van de opleiding beeldverhaal van de Venster academy. 

Het plan om een boek te maken over en met Nederlandse illustratoren bleek wat te ambitieus, misschien kom ik daar als ex-kinderboekenambassadeur nog eens aan toe. 

Wat mij na deze twee jaar vooral zal bijblijven is hoe ontzettend rijk ons land is aan geweldige auteurs, illustratoren, vormgevers en stichtingen die zich bezig houden met Kinderboeken, uitgeverijen en inspirerende lezers van alle leeftijden. Zij zorgen er met zijn allen voor dat er zoveel prachtige boeken worden gemaakt. 

Veel dank aan iedereen die mij geholpen heeft de afgelopen twee jaar, Gijs en Desirée van Stichting Lezen in het bijzonder. Ik wens de nieuwe Kinderboekenambassadeur net zo’n mooie tijd als ik heb gehad!

Martijn van der Linden