Kinderboekenambassadeur

   
 
Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.
Illustrator Martijn van der Linden is Kinderboekenambassadeur van Nederland: ‘Niets mooiers dan getekende verhalen!’

‘Kinderboekenambassadeur ben ik natuurlijk niet alleen. Iedereen hoort erbij! Met veel plezier ga ik aan de slag met een heel team van mensen. Ik hoop mijn enthousiasme over boeken, tekenen en getekende verhalen te gaan verspreiden. En dat meer mensen, ook na mijn twee jaar als Kinderboekenambassadeur, een boek zullen oppakken omdat ze gefascineerd zijn door de tekeningen en onder woorden kunnen brengen waarom.’

Een brief van Martijn van der Linden

Lieve mensen!

Wat een grote eer dat ik mij voor de komende twee jaar Kinderboekenambassadeur mag noemen! Veel dank aan Manon Sikkel die zich niet twee, maar drie jaar met enorme toewijding heeft ingezet voor het kinderboek en van wie ik het stokje overneem. Ik heb heel veel zin om het ambassadeurschap op mijn manier – als illustrator, vorm te geven. In het buitenland zijn er meerdere illustratoren die deze functie hebben, of hebben gehad, en ik zal me dan ook zeker door hen laten inspireren. 

Kinderboekenambassadeur ben ik natuurlijk niet alleen. Iedereen hoort erbij! Met veel plezier ga ik aan de slag met een heel team van mensen, waaronder Stichting Lezen, het Letterenfonds, de Schrijverscentrale en de CPNB. Ik kijk erg uit naar samenwerkingen met mijn collega-illustratoren, schrijvers en andere mensen uit het boekenvak.

Ik heb een hoop plannen om het kinderboek in het algemeen, en het geïllustreerde boek in het bijzonder te promoten. Binnenkort ga je daar meer over horen. Ik hoop mijn enthousiasme over boeken en tekenen te gaan verspreiden. En dat meer mensen, ook na mijn twee jaar als Kinderboekenambassadeur, een boek zullen oppakken omdat ze gefascineerd zijn door de tekeningen en onder woorden kunnen brengen waarom.

Ik kijk uit naar de gesprekken die ik ga hebben met mensen over verhalen en illustraties. Ik kijk uit naar creatieve samenwerkingen. Maar vooral hoop ik dat volwassen en kinderen vaker hun verhalen gaan tekenen, of in ieder geval met meer nieuwsgierigheid naar tekeningen gaan kijken. 

Op naar twee mooie kinderboeken-jaren!

Martijn

Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.
Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.

Martijn van der Linden (Oostburg, 1979) groeide op in Zeeland en ging naar school in Goes. Daarna ging hij naar de Willem de Koning Academie in Rotterdam, om illustratie te studeren. Na het winnen van een illustratiewedstrijd werkte hij al snel voor verschillende uitgeverijen. Martijn maakt realistische en historische omslagen, maar tekent ook heel graag dieren. Samen met zijn vrouw Maranke Rinck maakte hij meerdere boeken, waarvan de reeks over Bob Popcorn de bekendste is. Hij illustreerde boeken van onder anderen Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak, Paul van Loon en Annie M.G. Schmidt. In 2014 illustreerde Martijn het Kinderboekenweekgeschenk 60 spiegels, geschreven door Harm de Jonge. Werk van Martijn verschijnt in meer dan 12 landen en werd bekroond met verschillende prijzen zoals de Golden Parent’s Choice award en de Goldfinch award, een Certificate of Honour (IBBY) en de Leespluim voor het prentenboek Ik voel een voet!

Meer lezen?

  • Alle tiplijsten vind je hier.
  • Kijk ook op de website van Martijn en op de website van zijn vrouw Maranke Rinck.
  • Bekijk alle berichten van Martijn van der Linden.

Of lees een boek van Martijn van der Linden!