Kinderboekenambassadeur

   
 

Veelgestelde vragen

Wat betekent KBA?
Dat is een afkorting van Kinderboekenambassadeur!

Wat doet de Kinderboekenambassadeur?

De Kinderboekenambassadeur brengt het belang van (voor)lezen onder de aandacht bij een breed publiek, en geeft de promotie van kinder- en jeugdboeken een herkenbaar gezicht.

Wie stelt de Kinderboekenambassadeur aan?
De Nederlandse Kinderboekenambassadeur wordt aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de CPNB.

Voor hoe lang wordt de Kinderboekenambassadeur aangesteld?
Voor twee jaar.

Sinds wanneer bestaat de functie van Kinderboekenambassadeur?
In Nederland is de functie is in 2013 ingesteld. Ambassadeur waren/zijn achtereenvolgens: 2013-2015 Jacques Vriens. 2015-2017 Jan Paul Schutten. 2017-2019 Monique & Hans Hagen. 2020-2022 Manon Sikkel.

Heeft de Kinderboekenambassadeur een eigen ambassade?
Op 10 juni 2018 is de Kinderboekenambassade geopend in het Kinderboekenmuseum Den Haag. De ambassade is gebouwd op initiatief van Hans & Monique Hagen. De uitvoering is in handen van het Kinderboekenmuseum.

Zijn er Kinderboekenambassadeurs in andere landen?
De functie van Kinderboekenambassadeur is geïnspireerd op het Britse Children’s Laureate, en bestaat in meer dan tien landen.

Kan iedereen Kinderboekenambassadeur worden?
Je kunt niet solliciteren. Je wordt gevraagd door een commissie bestaande uit leden van de organisaties die de functie hebben ingesteld.

Kan de Kinderboekenambassadeur promotie maken voor mijn boek en/of het eerste exemplaar ontvangen?
De Kinderboekenambassadeur brengt het belang van (voor)lezen in het algemeen onder de aandacht. De Kinderboekenambassadeur is blij dat er veel mooie boeken verschijnen, maar kan zich helaas niet inzetten voor individuele titels.

Kan de Kinderboekenambassadeur mijn boek recenseren?
De Kinderboekenambassadeur schrijft geen recensies voor individuele titels, dat doet de pers als het goed is. Over de aandacht van kinderboeken in de media schreven Hans & Monique Hagen in 2017 een blog. Je kunt het hier teruglezen.

Kan de Kinderboekenambassadeur mijn evenement presenteren, of daarbij aanwezig zijn?
De Kinderboekenambassadeur kan evenementen bezoeken/presenteren die van algemeen leesbelang zijn en die een groot (landelijk) bereik hebben. Dat wordt per aanvraag bekeken. Je kunt je vraag mailen naar info@kinderboekenambassadeur.nl.

Wil de Kinderboekenambassadeur een column schrijven voor … ?
Dat wordt per aanvraag bekeken, en ook onder welke (financiële) voorwaarden. Je kunt je vraag mailen naar info@kinderboekenambassadeur.nl.