Kinderboekenambassadeur

   
 
Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel

De beste voorleesboeken

Dit zijn de beste voorleesboeken volgens juffen, meesters, bibliothecarissen, boekverkopers en andere voorlezers.

Manon Sikkel

Een plan

“Begin 2020 was ik op bezoek bij een Pabo in Deventer. Ik vroeg de eerstejaars studenten wie er van voorlezen hield. Van de honderd aanwezigen staken twintig studenten een hand op. Daarna vroeg ik wie er een lievelingsboek had. Nu gingen er nog maar tien vingers de lucht in. Tot slot vroeg ik wie er een lievelingsboek had dat niet ouder was dan vijf jaar. Slechts één hand ging de lucht in. Dat was die van de docent Nederlands, die enthousiast vertelde over haar lievelingsboek Lampje.
In de trein terug naar Den Haag bedacht ik een plan. Als ik er nou voor kon zorgen dat al die aankomende juffen en meesters óók een lievelingsboek hebben? Een boek waar ze zo enthousiast over zijn, dat het een feest wordt om dat in de klas voor te lezen?

Niet alleen

“Als kinderboekenambassadeur roep ik telkens dat ik het niet alleen kan. En daarom riep ik de hulp in van mijn honderd hulpambassadeurs. Ik vroeg leerkrachten, leescoördinaten, voorlees-opa’s en -oma’s, bibliothecarissen en boekhandelaren naar hun persoonlijke favorieten. Binnen een dag had ik meer dan 200 titels op mijn lijst, plus uitleg over waarom juist dit boek het beste voorleesboek was. De boeken van Anna Woltz, Annet Schaap, Janneke Schotveld, Jozua Douglas en Jacques Vriens kwamen vaak voor. Deze voorleeskanonnen staan uiteraard op de tiplijst. Maar ik vroeg ook naar boeken die wat minder bekend waren. Pareltjes onder de voorleesboeken. En daarvan waren er een heleboel.”

Wat maakt een boek tot mooiste voorleesboek?

“En wat maakt een boek nou tot mooiste voorleesboek? Ik denk dat de mooiste boeken om voor te lezen de boeken zijn waar je zelf het meest van houdt. Tijdens schoolbezoeken lees ik bijna altijd uit De niet zo enge buurman. Ik hou van dit boek dat ik samen met een klas in Volendam bedacht. Ik hou van de lange Surinaamse Roxy, van de onhandige buurman Grover met zijn geweer en van de poedel Rachelle, waarmee het niet zo goed afloopt. Omdat ik het verhaalleuk vind, maakt het mij een enthousiaste voorlezer. En dat merken de kinderen.”

Blij

“Ik ben heel blij met deze prachtige tiplijst. Het zijn de mooiste voorleesboeken van vroeger en nu. Veel dank dus aan alle enthousiaste juffen, meesters, bibliothecarissen en andere voorlezers die me hebben geholpen om deze lijst samen te stellen.”

Manon Sikkel, kinderboekenambassadeur 2019-2022

Tiplijst van Manon Sikkel

Echte vaders zijn natuurlijk ook meestervoorlezers. Of deze het inmiddels tot de afgekloven klassiekers geschopt heeft, zou ik niet weten, maar ik heb mijn dochters met heel veel plezier voorgelezen uit Misschien wisten zij alles, van Toon Tellegen (Bastiaan Buesink, vader/voorlezer )

Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens. Een heftig boek over pesten, met evengoed wat humor en het begrip ‘normaal zijn’ wordt gefileerd. Ze hingen aan m’n lippen. Groep zes is waarschijnlijk nog te jong. (Marjolijn Huiberts, voormalig leerkracht)

Baas van de wereld van Pieter Coolwijk! Al jaren mijn succesnummer. Goede mix tussen absurditeit en gespreksstof. O, en De regels van drie van marjolein hof. Echt een ondergewaardeerd pareltje wat mij betreft. (Jildou de Jong, leerkracht groep 3)

Virenzo en ik van Mireille Geus (groepen 7 en 8) (Jaap Leeuwin, leerkracht Daltonschool Neptunus Amsterdam)

De jongen achterin de klas van van Onjali Q. Rauf. Prachtig voorleesboek waarbij je je helemaal in kunt leven in en meedenken met de personages. Vanaf eind groep vijf (9+) en ook in groep acht nog geschikt. (Leesconsulent Jessica van der Grond, Leesconsulent bij Bibliotheek Oosterschelde)

De kleine waaromwolf van Sylvia Englert en Sabine Dully is een geweldig voorleesboek voor wat oudere kinderen! Het gaat over een jongetje dat zich steeds zo verveelt op weg naar school, tot hij op een dag de waaromwolf leert kennen. Die zit vol vragen (Waarom hebben we maar twee armen?, Waarom regent het nooit snoepjes?), en Finn verzint de meest fantastische antwoorden. (Saskia Kalter)

Rintje van Sieb Posthuma. herkenbare lieve ontwapenende grappige kleuterverhaaltjes over dingen uit het kleuterleven. Imaginaire vriendjes, luizen, logeren, jaloezie, logeren, naar de film, voor het eerst naar school, vriendschap enzovoort en zo verder. Dat verhaal van dat imaginaire vriendje is zo goed en grappig. De moeder van Rintje is klaar met het imaginaire vriendje Kees en dan zegt ze tegen Rintje: ‘Kees gaat op reis en we gaan hem samen uitzwaaien’. Vervolgens zie je een prachtige tekening waarop je een schip ziet in de verte en Rintje en zijn moeder heel plechtig Kees uitzwaaien. Geweldig (Marjoleine Wolf, Senior Boekverkoper bij De Amsterdamse Boekhandel)

Bij ons groot fan van Alaska, van Anna Woltz. Twee jaar achter elkaar gelezen, ze luisteren ademloos.’ (Irene Lindhout, Oranje Nassauschool Rijnsburg, leerkracht groep 8 )

Hier waakt oma van Stefan Boonen is steeds een succes in mijn klas. (Peggy Cornelis, ik geef les in het buitengewoon onderwijs (Balderschool – België) aan kinderen van 8-9 jaar, maar niveau begin 2de leerjaar (groep 4)

Brons van Linda Dielemans moet er zeker op! En Naar het Noorden van Koos Meinderts. Ik ben trouwens Evert Hartman, Jan Terlouw en Anke de Vries aan het terugbrengen/introduceren in de klas. Het Ontzichtbare licht, Blauwe Plekken, Oorlog zonder Vrienden, Belledonne kamer 16, Briefgeheim….geweldig! (Naomi Smits , Leerkracht basisonderwijs bij Driekoningenschool De Meern)

Alle hens aan dek van Bette Westera. Geweldig als voorleesboek met een prettige humor over kinderen heen en voor kinderen uit groep 4 een geweldig zelfleesboek. (Louise Flick-Muller Blokker, Heemstede)

Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen ook in aanraking komen met misschien iets minder toegankelijker boeken. Ze mogen best ‘aan staan’ tijdens het voorlezen en niet alleen lekker achterover leunen. Mag ook op z’n tijd, maar niet altijd. Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle van Simon v/d Geest, echt een aanrader. Geweldig hoe hij het figuurlijk taalgebruik gebruikt. Écht rijk aan mooie taal!. En Gozert van Pieter Koolwijk. Hoe de oorlog mijn leven redde van Kimberley Brubaker is ook heel mooi. (Martijn Blijleven, obs Twickel, groep 8)

Prentenboek, Als de wilde wombat komt van Udo Weigelt . Bij kleuters maar ook in groep 6 gebruikt. Voor de bovenbouw lees ik graag, Meester van de zwarte molen, Krabat. (Saskia Geurtsen Een basisschool in Hellevoetsluis. Maar al veel scholen van binnen gezien. En ook voor 1 t/m 8 gestaan. Op dit moment heb ik 7/8.)

Wonder! van R. J. Palacio In mijn groep 7 en 8 merk ik dat het samen lezen (ik lees het boek voor, zij lezen allemaal Mee) en het bespreken van het verhaal (literaire gesprekken) heel veel doet voor het leesplezier, meer als voorlezen of zelfstandig lezen. Zeker de kinderen uit een taalarme omgeving, krijgen echt inzicht en leesplezier! Hotel de Grote L en Borealis van Marlous Morshuis. (Wendy Van Aartsen, Joop Westerweelschool, Amsterdam)

Ik ben fan van de boeken van Billy Bones, deze uitgever zoekt boeken voor kinderen die niet per se van lezen houden. Voor kinderen die ouder zijn dan elf raad ik De Eindeling aan (één van mijn favoriete boeken van 2019) en voor kinderen van rond de 9 De Knerpers (lekker spannend en hilarisch) Het Raadsel van de Zee (9 jarigen) is een spannend en ontroerend verhaal en De Veger deed me denken aan een moderne Kruimeltje (voor 11 jarigen) O, en trouwens, voor kinderen van een jaar of 5: Lotte en Roos van Marieke Smithuis (met als enige risico dat de voorlezer zo hard moet lachen dat er van voorlezen niks meer komt. (Evelyn Evertsen Romp, boekverkoper bij Boekhandel Westerhof)

Dit is een oude maar iets minder bekende van Roald Dahl: De reuzenkrokodil. Lekker spannend en heerlijk om voor te lezen. En de verhalen van Bibi Dumon Tak: Winterdieren en Bibi’s doodgewone dierenboek. En: Om 8 uur bij de Ark van Ulrich Hub. Echt hilarisch maar ook filosofisch.’ (Marian de Smet, auteur en leerkracht GBS “De Boomhut” )

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre. Mijn groep 6 vindt het fantastisch! (Linda Van Der Leden, Samen op Weg, Alphen aan den Rijn )

Gruwelijk grappige griezelverhalen. (Salome Toet, Docent bij Alberdingk Thijm College)

Als boekverkopende juf (of onderwijs gevende boekverkoper (Libris vandermeer-Noordwijk) lees ik nu in groep 8 elk jaar Borealis van Marloes Morshuis voor. Doodse stilte…. De laatste reis van de Ballerinus van Arienne Bolt met wereldkaart erbij. Erebos, ook zo’n mooie spannende titel voor de bovenbouw over gamen. Wonder opent mooie discussies. Ik zou er teveel voor willen lezen… maar er schijnt ook nog zoiets te zijn als rekenen, taal, spelling 🙈🙉🙊 (Heleen de Vos)

Kampioen van Corien Oranje Dit is voor mij een van de mooiste voorleesboeken. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is ook mogelijk om de hoofdpersoon uit te nodigen in je klas in het kader van Paralympische sporten.(Yvonne Kampen-Spinder , Leerkracht groep 6/7/8 bij PCBO Tytsjerksteradiel)

Meester ontvoerd is bij mij erg populair. Het boek is geschreven door Marion van de Coolwijk. (Melvin Bezemer Ik sta voor groep 5 op KC de Wijngaard te Hendrik Ido Ambacht.)

Laat die duif niet achter het stuur. Weliswaar uit 2003 (in 2008 in het Nederlands verschenen). Hilarisch, bij kleuters. (Birgitte Treffers, leerkracht op de Merkelbachschool in Amsterdam )

Misschien voor iets oudere kinderen: De Sleuteldrager van Marco Kunst en Het boek van alle dingen van Guus Kuijer (precies de goeie dikte ook), voor ik denk een jaar of 11-12. Broederschap van de bok van Reggie Naus. (13+), leent zich uitstekend om voor te lezen! Toen mijn vader een struik werd van Joke van Leeuwen. Ooit zat dit in de selectie van de Kinder- en Jeugdjury bij de 10-12 jarigen. Sommige juryleden vonden het heel mooi, en anderen niet (zo gaat dat). Maar met de boeken van Joke van Leeuwen doe je bijna nooit iets verkeerds. Zet er dus maar eentje (of meerdere) van haar op je lijst!
(Katrien Temmerman. Ik heb al jaren een weblog rond kinder- en jeugdliteratuur en ik ben begeleidster bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen bij jongeren tussen 12 en 16 jaar)

De Costa Banana serie van Jozua Douglas, de Raaf en Papegaai serie van Li Lefebure, Pretpark de Poepfabriek en Het Hersenhotel van Marja Baseler (Monique Creuwels )

Maar eerst ving ik een monster, Gozert, Prutje, het Kattenmannetje, De man met de zeegroene ogen, Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle, Spijkerzwijgen, Die zomer met Jente en Een vreemde aap (Ivenka Gerbrandy-van Stralen Consulent de Bibliotheek op School bij Leesconsulenten bibliotheken Mar en Fean)

De brieven van Mia. Prachtig verhaal wat herkenbaar is. Een Syrische Vluchtelinge die naar Nederland komt en in aanraking komt met WOII
Ze wordt bevriend met een Joodse man. (Niet uit vrije wil)Zij ontdekt brieven van Mia en raakt gefascineerd door haar verhaal en gaat op zoek naar wat er allemaal gebeurd is. Ook ontdekt ze dat er veel overeenkomsten zijn tussen haar leven en dat van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Natalie van Beusekom)

Mijn klas is ook dol op de sprookjes van Jacques Vriens. Grootmoeder wat heb je grote oren. ( of zoiets) (Sigrid Willems, obs Twickel, in Hoofddorp en ik heb groep 5.)

Haaieneiland van Rob Ruggenberg. (Larissa Vrijburg, leerkracht groep 8 )

De verschrikkelijke badmeester van Jozua Douglas en De groeten van Leo van Martine Letterie (Monique Brussel , Ik sta nu in groep 8, maar vind de boeken die ik genoemd heb allemaal goed te doen vanaf groep 6)

Lampje van Annet Schaap. Ik lees het als Leesmediaconsulent heel vaak voor. ze luisteren ademloos van groep 5 t/m groep 8, minstens 2 soms 3 hoofdstukken. De leerkracht leest dan verder omdat de leerlingen het zo graag verder willen horen. Echt mijn lievelingsboek geworden! De Blauwe vleugels van Jef Aerts, Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak, Ik wou dat ik een vogel was. Ik vergeet nog De goudvisjongen van Lisa Thomson, Stop! Monsters! van Mark Janssen, Mijn steen van Elvis peeters en Niemandsjongen van Katherine Marsh (Giselle Kramer, Leesmediaconsulent bij Bibliotheek West-Brabant)

Ik ben een paar seizoenen voorlezer geweest via de VoorleesExpress en daar was Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak favoriet. Helemaal mee eens, een geweldig boek wat ik als leesconsulent vaak mag voorlezen. En Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp (Mathilde Talens, lezer, recensent & beheerder bij Ikvindlezenleuk )

Tori van Brian Elstak, Slaaf Kindje Slaaf van Dolf Verroen. Voor kleuters Heb jij misschien olifant gezien? (Yvonne van As Ik werk bij De Notenkraker in Amsterdam.)

De boeken van Janneke Schotveld vinden wij geweldig. Oma ontsnapt bijvoorbeeld, deze las ik het laatst voor in groep 6, nu heb ik groep 3 en denk ik dat ik hem ook ga beginnen even kijken of ze de grapjes al snappen (Joanne Keizer-Eisenga, OBS Kudelstaart)

De kinderen van groep 6/7 zijn mega fan van de Elvis Watt-boeken. (Ewout Wakker, leerkracht groep 6/7 CBS de Zonnewijzer Siddeburen)

Nick, Evi en ik van Anna Woltz. Hangen aan je lippen en dosis humor en leest lekker weg. Ook Gips van Anna… steengoed. (Silvia van Geene, ik werk op de Vosseschans in Ter Aar en ben dol op voorlezen )

Het halve boek van Michal Janssen. Erg activerend! Kinderen zijn meteen enthousiast om flink mee te denken. 🙂 Wel trouwens als afwisseling. Ik vind het minder geschikt als ‘dagelijkse kost’. (Ellenoor Mars – van der Veen, De Maten in Den Ham, gelezen in groep 4,6 en 8. Ook hier aan tafel voorgelezen in het gezelschap van 7 tot 60 jaar en ook daar werd men fanatiek! )

Ik lees heel graag voor uit de trilogie van Rindert Kromhout. Ze luisteren vol overgave……(en ja….. ook op de leeftijd van mijn studenten). (Nicoline Paquaij, mijn studenten zijn 17+ maar gaan zelf het onderwijs in😉 een goede groep 8 leerling en onderbouw middelbaar onderwijs. )

Ook ik ben een fan van Toon Tellegen en het boek Teunis vind ik zo mooi! Ik heb die gedichten voorgelezen vanaf groep 3. Ook de oudere kinderen vonden ze leuk, grappig. Ieder kind heeft zijn eigen beleving erbij. (Annemie Koekelkoren voorheen juf bij Elckerlijc & Fons Olterdissen )

Hotel de grote L, De Fluisterkelders van Hans Kuypers.
Haaientanden van Anna Woltz. (Martina van der Logt in groep 8, KC de Haren in Den Bosch)

Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Emme Koens. Verplichte kost voor groep 8. Voor kleuters vind ik Wat het lieveheersbeestje hoorde van Julia Donaldson altijd leuk. Een boek dat grappig is maar waar je zoveel mee kan doen. (Frauke Wesseling , Vorig jaar op de OBDS Europa in Enschede. Ik sta nu op een andere school voor de kleuters.)

Wat meteen te binnen schiet: Schaduw van de Leeuw van Linda Dielemans en Homme en het Noodgeval van Annejan Mieras. En natuurlijk Lampje van Annet Schaap. En De man met de zeegroene ogen van Koos Meinderts. (Merlijn van Bruna Nachtegaalstraat Utrecht)

Alaska van Anna Wolz. Werd aangeraden door de biebconsulent. Grote VOORLEESHIT in groep 7. (Sue Van de Wiel, leerkracht groep 7 op De Regenboog in Schiedam)

In groep 6 wordt vaak de watersnoodramp behandeld. Een boek dat hierbij goed aansluit en zeker in groep 5 en 6 voorgelezen kan worden is De zee kwam door de brievenbus. Gaan jullie met het thema oorlog aan de slag? Dan is Kinderen met een ster een boek dat zeer geschikt is om voor te lezen. Op een kinderlijke manier wordt de oorlog bekeken vanuit de ogen van verschillende jonge kinderen. Een tweede boek over De Tweede Wereldoorlog welke ik je aan kan raden is Groeten van Leo. Dit boek is een stukje serieuzer en heftiger dan Kinderen met een ster, maar zeker geschikt voor een groep 6 die erg geïnteresseerd is in dit thema. (Ingrid van www.kinderboekenjuf.nl/)

Rosie en Moussa van Michael de Cock. Prachtig beeldend taalgebruik. Kinderen vinden het geweldig. (Henny Schrijver Op de Henricusschool in Hippolytushoef in groep 4, nu dit jaar in groep 3 van de Hofstee in Julianadorp.)

Ik denk dat het nieuwste boek van Aby Hartog een voorleeshit in groep 4/5 gaat worden. De problemen van Boris en Berber! (Lotte Pera, boekhandel Meester Mokka, Doetinchem)

Ik weet niet of ze te oud zijn. Maar boeken die in mijn klassen herhaaldelijk terug kwamen zijn: De ongelooflijk bijzondere boekeneter van Oliver Jeffers. Vanaf groep 1 t/m 6 gedaan. Leuk als intro op een heerlijke boekenproeverij. En natuurlijk En toen kwam Sam van Edwards van den Vendel ook voor een breed publiek evenals Alaska van Anna Woltz. En Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak en Het kindertransport van Fedor de Beer voor de bovenbouw en Naar het Noorden van Koos Meinderts mag ook niet ontbreken in de lijst. Euhm….. hoeveel titels mag ik?
(Thelma Evers-Schepers. (Thelma Evers-Schepers, Momenteel IKC Marang in Angeren; Groep 1/2 en 4/5. Maar ben ook Leesconsulent geweest, waar ik veel deze boeken gebruikte in de klassen. )

Elke dag broerdag van Tineke Honingh, Cyrus & Farnaz over 7 grenzen van Mark van Waes vonden ze in de bovenbouw ook een succes.(Beau Maton, leerkracht op de Ds. JJ Buskesschool in Rotterdam. Ik sta voor groep 8 en daarnaast taal- en leescoördinator.)

Qua prentenboeken zijn bij ons de toppers: Lente, zomer, Herfst, Winter van Britta Teckentrup. Niet recent, maar dit vind ik echt een pareltje en het is gewoon tijdloos. En het prentenboek De Leeuw in de muis. Fantastisch, loopt maar door en er zit een hele mooie boodschap in voor de kinderen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de kinderafdeling bij ons in de boekhandel. (Sanne Hunneman, werkzaam bij: boekhandel van der Velde in Drachten)

Koken voor de keizer van Marloes Morshuis. Koken voor de keizer ging als project naar een groep 7/8 en sloeg erg aan!
(Mirjam Wolters, voorheen leerkracht , nu taal-/mediacoach voor dBos.)

Lieve, dikke juffrouw Jans van Jacques Vriens (Helma Verhelst)

Het circusschip van Chris van Dusen en alle boeken van Peterson & Findus. Hele ladingen al van verkocht. (Gerda Aukes, boekhandelaar Den Boer in Baarn)

Als werknemer van een kinderboekwinkel heb ik niet voor de klas gestaan, maar wel veel met leerkrachten gepraat over wat ze zoal voorlazen en gehoord of aanraders goed werden ontvangen. Botje van Janneke Schotveld is een stuk minder bekend dan Superjuffie maar was altijd een hit in groep 3/4 vernam ik! Bij de kleuters deden Heb jij misschien olifant gezien? en Honden doen niet aan ballet het altijd goed. En Kolletje natuurlijk! Ik verkocht al deze titels vaak aan leerkrachten die dan terugkwamen voor volgende delen of vergelijkbare boeken. (Eline Berkhout, Kiekeboek Haarlem)

Voor de bovenbouw: Zeb van Gideon Samson, omdat je er leuk over door kunt praten/filosoferen (Marian Venemans)

Ik moet zó nodig van Fiona Rempt & Noëlle Smit (Veronique Renting-Bergsma)

Een paar titels waarvan ik weet dat het een groot succes is op scholen? Boeken waarbij altijd geroepen wordt: “Nee, niet stoppen met voorlezen! Nog heel eventjes….” Dat is best moeilijk kiezen want er zijn zoveel mooie, leuke, spannende, aangrijpende boeken geschreven! Maar goed, dan toch een spontane lijst samengesteld want immers de boeken die je als eerste te binnen schieten hebben vaak ook de meeste indruk gemaakt. Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden van Berghuis, Sunna, Juf Braaksel en het meesterbrein van Carry Slee, Elvis Watt miljonair van Manon Sikkel, Kinderen met een ster van Martine Letterie, Professor S. en de verslaafde koning van Erik Scheerder,  Kapsalon Romy van Tamara Bos, Lampje van Annet Schaap, De club van lelijke kinderen van Koos Meinderts, Kijk uit voor die Mammoet! van Marco Kunst, Het ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom, Wat ik de bomen wil vertellen van Enzo Péres-Labordette en Johannes de Parkiet van Mark Haayema. (Francisca Meedendorp, Leesconsulent Bibliotheek Oosterschelde)

Losse verhalen uit Zeb van Gideon Samson voor de middenbouw en Lampje van Annet Schaap voor de bovenbouw. Beide supergeschikt om voor te lezen en in een klassengesprek verder uit te diepen! (Cindy Luijkx, leesconsulent op diverse scholen in Roosendaal.)

Voor de bovenbouw: De heksenjongen en/of Het meisje dat de maan dronk. Echt prachtige boeken! van Kelly Barnhill. (Anja Kusters, leerkracht op Vrijeschool de Zwaneridder in Wageningen in klas 1 en 3 (groep 3 en 5).

De hapgrage krokodil (Jonnie Wild)is een van mijn favorieten (voorleesopa -Gijs-Jan Kolet in bieb Stadspolders en school de Wereldwijzer ,Dordrecht)

De vreselijke tweeling van Jozua Douglas. Tja dit zijn wel een van de toppers in mijn groep 4 op een gewone basisschool. (Dagmar Boer)

Ik lees graag de Jubelientje serie voor aan mijn kleuters! Humor en herkenbare situaties en onverwachte open eindes… (Petri Kok-sultan)

Wonder van R.J. Palacio voor groep 7/8 (+ 1e klas VO).
Ik ben geen leerkracht, wel bibliothecaris En mijn ervaring met kinderen die ik ‘m adviseer is dat het prima kan vanaf groep 7. Júist als voorleesboek, omdat je het dan samen kan bespreken. Hoofdpersoon is ook 10 jaar. (Hilde Beunk, voormalig leesconsulent )

Papa waar blijf je van Willemijn de Weerd. Gaat over de razzia in Putten. (Geurt Doppenberg)

Als voorlezer van de Voorleesexpress heb ik ooit Juffrouw Julia’s jaszakken van Quentin Blake boek voorgelezen. De jongen uit het gezin vond het een stom boek. Dat bestaat toch niet, zei hij? Ik zei dat als hij zijn ogen dicht zou doen, en ging nadenken hoe dat eruit zou zien… Dat is fantasie, zei ik. En de jongen was om… Fantasie geprikkeld. (Annemiek Kies-Klijnstra)

Schaap met laarsjes van Maritgen Matter. Heerlijk verhaal, leest heel fijn voor, slim en grappig en superspannend tegelijk. En makkelijk in één wat langere voorleessessie voor te lezen. Ik lees het boek al jaren voor aan hordes neefjes en nichtjes tussen pakweg 6 en 9 jaar. (Eva Dv, leesbevorderaar)

De brieven van Mia van Astrid Sy (Mariëtte Zon, leesmediaconsulent bij De Bieb voor de Zaanstreek)

Over een hongerige leeuw… en allerlei andere dieren van Lucy Ruth Cummins en pas een grote hit met Bas en Daan graven een gat van Mac Barnett bij groep 3/4. Superleuke boeken. (Sarah Roos, Leesmediaconsulent bij Bibliotheek Noordwest Veluwe)

Wij eten hier geen klasgenootjes van Ryan t Higgins. Vind ik echt een topper. Schat in vanaf een jaar of 4. Gaat over een dinosaurus die zijn klasgenootjes opeet.(Angelina Vd Langkruis , Eigenaresse boekhandel bruna ouddorp)

Groep 4 leest supergraag Kapitein onderbroek (Anne-Marie Grispen, op de Joannesschool in de gemeente Weert)

Misschien niet zo recent als je graag wilt, maar in mijn groep ieder jaar weer een hit: Aurora van Ellen Tijsinger. Echt heel erg goed! (Jesse Persoon – Bolsius, SBO (speciaal basisonderwijs) De Diamant in de bovenbouw – vergelijkbaar met groep 6/7)

Opilopi van Clinty Thuijls mag niet ontbreken in een lijst met boeken die leuk zijn om voor te lezen (Onderbouw). Herkenbaar, lachen, niet te lang, beetje ondeugend en ook al gaat t over Sjef en zijn opa lachen meisjes net zo hard mee hoor! (Ingeborg Simonettei, Kinderboekwinkel Nijmegen)

Heb laatst tijdens de nationale voorleesdagen deze twee boeken voorgelezen op een s.o. : Top Bob de reddende hond van Harmen van Straaten, erg leuk voor groep 4. En de nieuwste Mees Kees, hoppa! van Mirjam Oldenhave, daar werd heel erg om gelachen in groep 5/6 ( Mariëtte Raeven-Wellens, leesconsulent)

Voor de bovenbouw: De vuurvalei van John August of De Veger Jonathan Auxier. Voor groep 3/4: Pup en Kit of Het vieze boek van Edward van de Vendel (Larja Muntendam Ik ben geen leerkracht meer maar run de schoolbieb.)

Polleke van Guus Kuijer doet het al voor het tweede jaar achter elkaar erg goed in mijn klas! (Sanne Elgershuizen)

Prinses Arabella’s boeken van Mylo Freeman! (Noémi Beyer)

Kwakbollen en kuitenbijters van Rien Broere vonden de kinderen uit mijn groep 1/2/3 echt geweldig! Maar ik denk dat groep 4/5 het ook nog heel leuk vindt. Als kinderen blijven vragen wanneer ik weer een stukje voorlees dan weet ik dat ze het leuk vinden. In groep 5/6 een paar jaar gelden was ik en de kinderen helemaal fan van Foeksia de miniheks. Heel grappig om voor te lezen. (Annelieke Van Meel-in ’t Groen, Ik geef les op Jenaplanschool De Open Hof in Hoogerheide. Ik lees zelf heel veel en lees ook zeker iedere dag voor. )

We (mijn duo en ik) lezen nu al voor het tweede jaar in groep 7 Ik ben vincent en ik ben niet bang. Aangrijpend en supermooi boek! Kinderen moeten in eerste instantie even wennen maar zitten daarna helemaal in het verhaal. (Merel Collin)

De Vloek van Pak van Robin Raven. Destijds voorgelezen aan een (stage)groep 5/6 die ademloos zat te luisteren. In groep 7/8 ook goed zelf te lezen. Het boek is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, meen ik. Van plan dit boek weer in de invaltas te stoppen (Jonne Vorenkamp-van Ooijen)

Tarai Tararera van Emmanuela Bossolati. Prentenboek in fantasietaal geschreven. Dat maakt het leuk voor alle kinderen! Of je nou wel of geen Nederlands spreekt dat maakt niet uit. Vooraf even oefenen met lezen, want door de klemtoon goed te leggen is het beter te begrijpen. De platen vertellen, naast de fantasietaal, goed het verhaal. Dit boek heb ik voorgelezen aan de kinderen uit groep 0/1 en 2/3. (Janneke Moeleker, werkt op KC Snijders in Rijswijk.)

Anton kan toveren van Oke Könnecke, Superfinn en zijn cape van Bianca Antonissen. Grote hilariteit bij de vieze dingen uit Dat is vies! van Pittau & Gervais. En lekker griezelen bij Sssst! van Sally Grindley en Peter Utton. (Erna Nijeboer-Schiphorst, leerkracht in groep 1/2 van basisschool De Noorderborch in Almelo)

Het slaapboek van Dr. Seuss (Anne Graswinckel)

De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort voor groep 7/8. (Christel ter Maat , bibliothecaris)

Een van mijn persoonlijke favorieten is Bang mannetje van Mathilde Stein. Je kunt er alle kanten mee op: gewoon als theatraal verhaal met stemmetjes en al of als gespreksstarter over bang zijn en dapper worden. Voor de jongsten en hun grote mensen. (Dees Wilgehof-Sodaar, voorlezer)

Planeet Omar. In mijn klas besteed ik veel aandacht aan kinderboeken door hen veel tijd voor lezen te geven en veel te praten over boeken. Er zijn niet zoveel kinderboeken waarin een moslimkind de hoofdpersoon is zonder allerlei problematiek daarbij. Toen ik dit boek in de boekhandel zag heb ik dit direct gekocht en vervolgens een boekpraatje gehouden en al mijn moslimjongens willen dit boek lezen. Het heeft me ontroerd toen Ab uit groep 6 ’s middags aan me vroeg: ‘Juf, mag het boek mee naar huis?’ (Maria, leerkracht groep 5/6 Amsterdam)

Boven op de berg van Marianne Dubuc. Dit boek heb ik al tig keer voorgelezen aan mijn dochtertje van 4 jaar (en ik heb het ook al twee keer weggegeven: (Boekverkoper Inge van Es bij Kooyker in Leiden)

Een van mijn favoriete prentenboeken is Koning en koning. Zó leuk!
Is niet zo’n bekend boek. Ik vind de tekeningen niet zo mooi, maar het verhaal is zo grappig geschreven! en het maakt meteen plaats voor een mooi gesprek over homoseksualiteit (-: nu in groep 6 in Middelburg.
Maar dit boek las ik jaarlijks voor toen ik nog kleuters in Den Haag had. (Brian de Winter, Leerkracht basisonderwijs bij Stichting Onze Wijs in Middelburg)

De boeken van Katy Hudson zijn geweldig; Wat een winterslaap, Veel te veel wortels en De gouden eikel (Judith Rotmans, kinderboekenblog LeesLeesLees )

Het mysterieuse horloge van Walker en Dawn van Davide Morosinotto. Voor groep 7/8. Spannend, avontuurlijk, kinderen met lef. Twee van de vier hoofdpersonen donkere huidskleur. Als ik dit voorlees hangen de kinderen aan mijn lippen! (Kim de Jong)

Jacques Vriens’ Bende van de Korenwolf, blijven ze in groep 5 leuk vinden! (Danny Pennings-Schouwenaar, coördinator voor het Taalhuis op School, leesbevorderaar en voormalig leerkracht.)

Costa Banana van Jozua Douglas, maar ook Brief voor de koning van Tonke Dragt geweldig boek om voor te lezen in groep 8. Verschrikkelijke vrienden van Manon Sikkel staat bij ons op 1. (Jolanda Rietel, leerkracht De vier windstreken Amsterdam)

Ik doe een greep:
Kleuters: Tim op de tegels, Boer Boris, Jubelientje
Middenbouw: Geheim agent oma, Spekkie en sproet, Billenbijters, Rioolridder,, Kapitein Kees, Botje boeken, Hilda en het verborgen volk, De kindertemmer, De woonbootbende
Bovenbouw: Homme en het noodgeval, Wonder, De zee kwam door de brievenbus, Koken voor de keizer, De blauwe vleugels, Juf Braaksel Sabel, Lampje, Toen kwam Sam, Stukjes hemelblauw, Tikker, Joe Biljoen en Verschrikkelijke vrienden. (Jenny Oreel, Leerkracht bij Blauwe Aventurijn in Utrecht)

Juf Braaksel van Carry Slee voor groep 5/6, Jippie een humeurig sprookje van Sanne Rooseboom groep 3/4, Spaghetti van Menetti blijft ook een mooi voorleesboek maar is wel wat ouder. Verder blijven de boeken van Spekkie en Sproet favoriet in mijn klas. (Rianne)

De boeken van Lydia Rood voor 12+ geven sidderingen langs je rug, zijn technisch makkelijk leesbaar, geven veel stof voor gesprekken. (Anne Lutje Schipholt, Voorlees-oma bij Paul Kruger basisschool)

Surprise van Marjon Hoffman is super leuk voor groep 5. Het vervolg erop maakt het helemaal compleet. Verrassend en grappige boeken! (Suzanne Duivenvoorde, leerkracht)

Ik las in mijn bovenbouwgroepen veel voor. Zocht naar ‘nieuw’ en ‘oud’. Het boek dat ik altijd voorlas: Boris van Jaap ter Haar. WO II Rusland. Stalingrad wordt belegerd. Niemand kan de stad in of uit. In de stad proberen Boris en zijn vriendinnetje Nadja te overleven. Spannend, ontroerend boek, waarin de oorlog heel dichtbij komt. Je beleeft deze door de ogen van de kinderen. En Het Sleutelkruid. Kinderen vragen vaak naar mijn favoriete schrijvers. Ik noem dan o. a. Anna Woltz, Janneke Schotveld en Simon van de Geest. Die zijn bij kinderen vaak wel bekend. Wat wel opvalt is dat vrijwel geen kind meer weet wie bijv. Paul Biegel is. (Zo relatief is bekendheid). Daarom zou ik ervoor willen pleiten om ook een paar sterke ‘oude’ boeken in je lijst op te nemen. (Jacques Vriens).

De kleine kapitein van Paul Biegel en Klein Konijn – niet verdwaald, omdat het leuk is om te eindigen met twee kinderboeken met het woord klein in de titel. (Manon Sikkel, kinderboekenambassadeur 2019-2021)

Manon Sikkel, kinderboekenambassadeur 2019-2022