Kinderboekenambassadeur

   
 

Het belangrijkste boek (1)

Volgens de Chinese astrologie is 2016 het jaar van de Aap. Maar de Chinezen weten er niets van. Want als je goed naar Betelgeuze kijkt, in het sterrenbeeld Orion, dan zie je meteen dat 2016 het Jaar van het Boek is. Kan niet missen. En in dit jaar staat onder andere de verkiezing van het Belangrijkste boek centraal. Wat is het belangrijkste boek in Nederland ooit? Aangezien ik in deze campagne de curator van de kinderboeken ben vind je hier de komende weken mijn tien tips met de belangrijkste, jawel, kinderboeken.

Tip 1: Kleine gedingen voor Kinderen, van Hieronijmus van Alphen

Kindergedichten schrijven die ruim 200 jaar later nog geciteerd kunnen worden. Dat is knap. Hiëronijmus van Alphen heeft het gedaan. Wie kent de eerste regels van ‘De Pruimeboom’ nou niet? Op zijn minst tot het ‘O! Als eieren zo groot.’ Maar ook ‘Mijn spelen is leren en mijn leren is spelen’ komt uit deze bundel. Net als ‘Ik ben een kind, van God bemind en tot geluk geschapen’. Kortom, als dit niet het belangrijkste boek uit onze geschiedenis is, dan weet ik het ook niet meer. En wie het met me oneens is mag zelf een bundel schrijven die twee eeuwen na dato nog bekend is.
Meer informatie en stemmen op het Belangrijkste Boek kan hier…