Kinderboekenambassadeur

   
 

‘Huizen tekenen’ – Martijn blogt

Het thema van de kinderboekenweek is Bij mij thuis. Een mooi thema, erover praten is leuk, je leert kinderen al snel een beetje kennen wanneer je het hebt over hun huis en hoe ze daar leven. Maar minstens net zo leuk als erover praten, is huizen tekenen!

Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.
Blog van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.

“In mijn eerste jaar op de kunstacademie moesten we ons huis tekenen. Als je pen het papier raakte, mocht die er pas weer af wanneer je tekening helemaal klaar was. Het leverde bij iedereen mooie tekeningen op, met hele rare perspectieven. Leuk om te zien. Ook leuk om te weten te komen wat ze allemaal wel en niet in hun kamer hadden.

Veel later schreef Harm de Jonge een verhaal dat ik mocht illustreren: Jonas en de visjes van Kees Poon. Jonas draagt een rode bril, gaat op op pad en ziet de meest bijzondere huizen en hun bewoners. Aan de huizen kun je van buiten al precies zien wie er woont. Het huis van de kapper heeft haar en in het huis van de tandarts te komen loop je over het tanden- en kiezelstenenpad en klim je in het flosdraad. Ik had veel plezier bij het tekenen en schilderen van deze huizen en heb dat later nog met kinderen in klassen gedaan. De opdracht: teken een fantasiehuis waaraan je aan de buitenkant kunt zien dat jij er woont. Er kwamen voetbalhuizen voorbij, huizen met veel dieren, een SpongeBob-huis, een Minecraft-huis en gelukkig ook boekenhuizen.” 

“Alle juffen en meesters zijn natuurlijk al lang helemaal klaar voor de Kinderboekenweek, maar mocht je een beetje zijn zoals ik, zodat je alles vaak op het laatste moment doet: geen zorgen! Lees voor uit Jonas en laat ze tekenen. Daarna hang je de tekeningen op en kijk je of je kunt raden wie waar woont. Grote kans dat ze het leuk vinden en je leert ze misschien ook weer een beetje beter kennen Voor andere toffe boeken over bijzondere huizen: bekijk de poster die Bas Maliepaard maakte bij het kinderboekenweek thema.

Fijne kinderboekenweek allemaal!

-Martijn