Kinderboekenambassadeur

   
 

Podcasts en tentoonstellingen over illustratie

Als docent of geinteresseerde ouder is het soms  moeilijk om de laatste informatie over illustratie en illustratoren te vinden. De Kinderboekenambassadeur is daarom altijd hard bezig om nieuws, podcasts en tentoonstelling te verzamelen over dit onderwerp.

Podcasts over illustratie

In deze nieuwe podcast herleest Gouden Griffel-winnaar Edward van de Vendel klassieke Nederlandse (prenten)boeken met schrijvers en illustratoren van nu. Illustratie is wat in de minderheid, maar voor wie even goed zoekt zijn er al meerdere inspirerende afleveringen te vinden over bijv. Max Velthuijs en Wim Hofman. , Annemarie van Haeringen en Carll Cneut.

De Nederlandse Illustratie Podcast is een podcast gepresenteerd door illustrator Irene Cecile, waarin zij interviews met collega-illustratoren, uitgevers en andere deskundigenvoert over onderwerpen zoals hoe je binnenkomt in de wereld van kinderboeken, hoe copyright werkt, doen waar je zelf zin in hebt, lange termijn doelen en kunstmatige intelligentie.

In het tweede seizoen van deze maandelijkse podcast interviewt Floortje Smit,  journalist, historicus en presentator, gespecialiseerd in kunst en cultuur een illustrator aan de hand van vijf beelden. Via deze beelden duiken we in het leven en het brein van de illustrator. Wie is de persoon achter de beelden? Wat maakt dat de beelden tevoorschijn komen? Een portret in geluid van iemand die in beelden denkt.

De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Het wordt gemaakt en gepresenteerd door twee opgewekte kinderboekrecensenten: Jaap Friso en Bas Maliepaard. Illustratoren die bij de podcast te gast zijn geweest, zijn o.a. Jan Jutte, Annet Schaap, de Schuberts, en Marije Tolman..

Tentoonstellingen met illustratie

  • Fiep op Wielen

Voorjaarsvakantietip: de tentoonstelling ‘Fiep op wielen’, nu te zien in Museum Nienoord in Leek.

Alle recente winnaars van de Zilveren Penselen zijn momenteel in het Kinderboekenmuseum te zien. Met werk van The Fan Brothers, Djenné Fila, Joëlle Jolivet, Martijn van der Linden, Marieke Nelissen, Annet Schaap, Hanneke Siemensma en Sydney Smith. Te zien t/m februari 2024

Bewonder het werk van tien opkomende visuele storytellers van de Venster Academy, waaronder Majken Enequist, Monica Hajek, Irene de Kroon en anderen. Laat je inspireren door hun originele illustraties tijdens de voorjaarsvakantie, wanneer ze masterclasses en rondleidingen in het museum verzorgen.

Kom in de vroege zomer naar de Illustratie Biënnale in Haarlem, hét festival voor illustratie en Graphic art. Met een programma vol inspirerende presentaties, masterclasses en workshops. Ontmoet de makers en bekijk het werk in de exposities in theater de Schuur.

Van oktober t/m november vindt jaarlijks de Biennial of Illustrations Bratislava (BIB) plaats. Deze gerenommeerde internationale tentoonstelling voor kinderboekenillustraties wordt georganiseerd door BIBIANA, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava, Slowakije. 

Helaas voorbij…

Pim en Pom-weekend in het Rijks Museum
Beleef avonturen met de figuren van Fiep Westendorp in musea over het hele land.
Illustratie Biënnale Haarlem
Solo expositie ‘De wonderlijke werelden van Djenné Fila’
De solo expositie ‘De wonderlijke werelden van Djenné Fila..
Biennial of Illustrations Bratislava
Biennial of Illustrations Bratislava

Heb jij nog tip? Laat het ons weten op info@kinderboekenambassadeur.nl!