Kinderboekenambassadeur

   
 

Hé pssst! Sinterklaas…

Ik ben natuurlijk geen goedheiligman en maar een eenvoudige Kinderboekenambassadeur. En ik heb ook lang niet zo’n ervaring in de schoenenvulbranche als u. Maar toch heb ik wel een advies voor u. Want het is natuurlijk verleidelijk om ladingen met computerspelletjes door die schoorstenen te gooien. Kinderen vragen er immers vaak zelf om. Je zou dus bijna denken dat je ze er een plezier mee doet. Maar dat valt tegen. Ik game zelf ook wel eens. Nou ja, best wel vaak eigenlijk. Al jaren. Maar weet u, ik word er helemaal niet blij van. Ik denk dat er zelfs niemand is die vrolijk wordt van computerspelletjes.
Waar ik wel gelukkig van word? Van het lezen van een schitterend boek. Dat had ik als kind ook al. Van Pietje Bell, de Kameleon, de boeken van Jan Terlouw, Thea Beckman en Paul Biegel, Kruimeltje. En tegenwoordig worden er mínstens zulke geweldige boeken gemaakt. Boeken die je aan het lachen maken, die je aan het denken zetten, die je ontroeren, die je meenemen naar andere werelden. Die boeken verrijken je en maken je een leuker mens. Computerspelletjes doen dat niet. Boeken verrijken bovendien de woordenschat van een kind gigantisch. Daardoor lezen ze sneller, beter en makkelijker, halen ze hogere cijfers en gaan ze met meer plezier naar school. Dát is nog eens een cadeau!
Nou ja, dat wilde ik even zeggen. Doe ermee wat u wilt. En kijkt u goed uit op de daken? Het waait nogal!

Ziet dit er nu zo vrolijk uit? Nee toch?
Kijk, dat ziet er veel leuker uit. Toch?