Kinderboekenambassadeur

   
 

In het atelier van… Janneke Ipenburg

Zebra heeft een neushoornneus, inktvis een snavelmasker in de kleurrijke dierenverkleedpartij die Janneke Ipenburg tekende voor Het feest. Dat ze een groot bewonderaar is van Shaun Tan en Carll Cneut zie je terug in haar werk – in de mysterieuze sfeer, de gestapelde compositie, in de ietwat afwezige blik van de dieren.

“Instagram is net een groot museum!”

Janneke Ipenburg

Landelijk wonen

Het gutst van de regen als Janneke Ipenburg de achterdeur opent van haar West-Friese stolpboerderij. In de boerenkeuken vertelt ze hoe ze hier verzeild raakte, in een zoektocht naar een huis met flink wat schuurruimte. ‘We kwamen steeds een stukje noordelijker van Amsterdam uit, het werd almaar hoger, hoger en hoger.’ Het is er landelijk wonen. In de tuin en in de polder wemelt het van de dieren, vertelt ze. Er zijn volop spinnen, torren, padden en vlinders, soms vindt ze een dode veldmuis, hermelijn of konijn dat ze met belangstelling bestudeert. Die voorliefde voor dieren zie je terug in haar illustraties.

Raketkostuum

In haar atelier liggen de tekeningen uit Het feest al klaar om gefotografeerd te worden. Pinguïn, wasbeer en nijlpaard dragen een kwallenmuts, apenmasker en gestreepte trui, want ze zijn voor het dierenverkleedfeest allemaal als dier verkleed. Kameleon wil ook graag naar binnen, maar slaat met zijn raketkostuum de plank mis. Janneke Ipenburg laat zien hoe ze schildert: met acrylverf, heel ambachtelijk, laag over laag. ‘Ik houd van kleur en ga altijd op zoek naar de mooiste combinaties,’ licht ze toe. ‘Het was een bewerkelijk project. Met elke spread ben ik wel een volle week bezig. Soms breng ik wel acht tot tien lagen acrylverf aan, net zolang tot ik tevreden ben.’

“Ik heb een zwak voor boeken die zich afspelen in een heel eigen wereld”

Janneke Ipenburg

Surrealisme

In de hoek bij het raam beheert ze de voorraad van haar webwinkel. In setjes van vijf, gebundeld met elastiekjes, staan ansichtkaarten klaar om verstuurd te worden. Op een kastje aan de over_ zijde staan prentenboeken die ze mooi vindt uitgestald. ‘Het werk van Shaun Tan is bijna surrealistisch, het blijft me verwonderen,’ vertelt ze enthousiast. ‘Ook de illustraties van Carll Cneut vind ik spannend, soms vervreemdend. Ik heb een zwak voor boeken die zich afspelen in een heel eigen wereld, maar die qua symboliek wel raken aan wat je meemaakt als mens.’

Theatervormgeving

Ipenburg is blij dat ze haar plek nu gevonden heeft als jeugdboekillustrator. ‘Na mijn studie theatervormgeving heb ik tien jaar gewerkt als decorontwerper. Daar liep ik tegen praktische zaken aan: er was altijd te weinig geld voor het decor, je moest de spullen voor weinig bij elkaar schrapen. Dat ik niet zo technisch ben, was erg onhandig. Ik herontdekte mijn liefde voor prentenboeken en dacht: ik geef mezelf twee jaar om voet aan de grond te krijgen in de kinderboekenwereld. Na zes jaar schilderen en tekenen, met daarnaast bijbaantjes in de horeca, dacht ik: o, help, het is nog steeds niet gelukt.’

Walhalla

Instagram opende uiteindelijk deuren. Ze maakte een account aan en ontdekte: ‘Wat een walhalla! Het is net één groot museum! Ik raakte door zoveel mensen geïnspireerd, in een paar jaar tijd heb ik enorm veel eigen werk gemaakt. Het hielp me ook aan opdrachten. Rian Visser was bezig met een dichtbundel en benaderde mij voor de tekeningen. Onze werelden passen heel goed bij elkaar, ontdekte we.’ Het werd een symbiotische samenwerking, waarbij ze elkaars werk gebruikten als inspiratie. Alle wensen van de wereld kreeg lovende recensies en dat bracht de bal aan het rollen. ‘Nu krijg ik de ene opdracht na de andere en ben ik helemaal waar ik wilde zijn.’

Janneke Ipenburg (Roosendaal 1979) studeerde theatervormgeving aan de HKU en logopedie aan de Hogeschool Utrecht. In 2020 debuteerde ze als jeugdboekillustrator en auteur in Het Taalmonster van Kaat (uitgeverij Levendig), een boek over taalontwikkelingsstoornis. Een jaar later verscheen de dichtbundel Alle wensen van de wereld met gedichten van Rian Visser, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel. Haar prentenboek Het feest verscheen begin maart bij uitgeverij Leopold. 

Meer lezen…

  • In de webwinkel Polder Illustraties verkoopt Ipenburg ansichtkaarten, boekenleggers en posters van haar werk.
  • De Kinderboekenambassadeur heeft de ambitie om bijzondere illustratoren van kinder- jeugd- en babyboekjes in het zonnetje te zetten. Om die reden plaatsen we hier regelmatig een kijkje in het atelier. Eerder kon je hier lezen: In het atelier van…. Floor van het Nederend.
In het atelier van... Janneke Ipenburg
Omslag Tijdschrift Lezen – kwartaalblad voor leesbevordering en literatuureducatie van Stichting Lezen (nummer 1-2023)