Kinderboekenambassadeur

   
 

De Nationale Voorleeswedstrijd 2023 – Martijn blogt

Danischa Bah uit Zeeland wint De Nationale Voorleeswedstrijd 2023!

‘Eén van de taken van de Kinderboekenambassadeur is om voorzitter te zijn van de jury van de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Gisteren was het weer zover, uit iedere provincie kwam een klas naar Utrecht om hun voorlezer aan te moedigen.

Afbeelding van Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.
Martijn van der Linden, Kinderboekenambassadeur.

Nog even oefenen

‘De voorlezers zelf waren er eerder, zodat ze nog even konden oefenen op het podium. Ze waren natuurlijk gespannen. Waar zouden ze aan denken op dat moment? Wanneer ben ik aan de beurt? Loop ik linksom langs de voorlees-troon of rechtsom? Wat is die zaal groot! Wat is Edson da Graça grappig! Kan ik straks nog wel praten als iedereen naar mij kijkt? O, nu moet ik op de foto…. met de jury: met Sanne Roosenboom, Evita Mac-nack, Martijn van der Linden. Waar moet ik staan? Naar rechts kijken, oké nu naar links. Het Jeugdjournaal is aan het filmen!

“Koop hem om!”

Ik ging naast een meisje zitten dat later de wedstrijd zou winnen, maar dat wist ik toen nog niet. Anders had ik echt niet meegespeeld, toen iemand voor de grap riep: “Koop hem om, dit is je kans!” Het meisje lachte. “Hou je van kaas?” vroeg ze aan me.

Vanaf de eerste voorlezer was ik diep onder de indruk. Wat waren ze goed en wat ontzettend knap dat ze allemaal in de schijnwerpers gingen zitten en voorlezen alsof ze dit dagelijks voor honderden kinderen doen. Ze hadden allemaal hun eigen stijl en het was ontzettend moeilijk om te bepalen wie het net ietsje beter deed dan de anderen. Gelukkig konden we hier met z’n drieën over overleggen en bleken we steeds bijna precies dezelfde favorieten te hebben.

Danischa Bah uit Zeeland wint De Nationale Voorleeswedstrijd 2023 onder andere omdat ze genoot tijdens het voorlezen, heel zelfverzekerd overkwam (en dat vast niet was) en de spanning bij het lezen prachtig opbouwde.

Martijn van der Linden

Een Zeeuwse winnaar

Het meisje waarvan ik gelukkig geen geld of kaas heb aangenomen was Danischa, uit Zeeland. Ze is de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd 2023, onder andere omdat ze zo genoot tijdens het voorlezen, heel zelfverzekerd overkwam (en dat vast niet was) en de spanning bij het lezen prachtig opbouwde. Maar, zoals vaker, bleef hier ook een beetje het gevoel over dat je ze eigenlijk allemaal met een beker naar huis zou willen sturen.

Groot voorleesfeest!

Deze kinderen houden van lezen en brengen dat plezier over aan anderen. Deze finale heb ik nu twee keer mee mogen maken en het feest in Utrecht is zo groot en draait helemaal om lezen, dat je het in die zaal heel eventjes zeker weet: het komt allemaal wel goed!’

Een warm onthaal voor Danischa bij de Cypressenhof. (Bron: wijzijndestad.com)
Danischa Bah op QMusic-radio

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. Is het niet fantastisch als je je schoolkampioen mag noemen en daarna verder mag in je regio en misschien zelfs in de provincie? Wie weet zit De Nationale Voorleeskampioen 2023 wel op jouw school!

Meer lezen…