Kinderboekenambassadeur

   
 

Vragen aan Sylvia van Ommen – Martijn Blogt

Sylvia van Ommen (bekend van ‘De Verrassing’) maakt al meer dan 22 jaar tekeningen van het dagelijks leven van Os en Jo, die zijn te zien op haar blogspot en Instagram. Er wordt veel koffie gedronken, drop gegeten, boeken gelezen, getekend, gegeten, gewandeld en heel veel niks gedaan. De tekeningen zijn prachtig en herkenbaar, ik word er altijd heel blij van. Er zijn een aantal boeken verschenen over Os en Jo, die in vele talen vertaald zijn. 

Omslag 'De Verrassing' van Sylvia van Ommen
Omslag ‘De Verrassing’ van Sylvia van Ommen

Hieronder lees je wat Sylvia heeft geantwoord op mijn vragen, maar om het beste beeld te krijgen van hoe ze denkt, leeft en tekent moet je natuurlijk gewoon Os en Jo gaan volgen (zie helemaal onderaan)!

Waar ben je het meest trots op als illustrator?

Dat mijn boeken op allerlei plaatsen in de wereld mensen hebben gevonden en geraakt.

Wat vind je het allerleukste om te horen over jouw werk?

Als mensen een glimlach krijgen of zelfs hardop lachen

Zou je ook nog tekenen als niemand het ooit te zien krijgt?

Ja, echt wel!

Heb je een tekentip om thuis of op school mee aan de slag te gaan?

Niet teveel nadenken, het kan nooit misgaan. En als je wel vindt dat het misgaat, weet je wat je anders kunt doen in je volgende tekening.

Waar droom je van? Wat wil je nog dolgraag doen als illustrator?

Nu ik hier woon (in Normandië) zou ik graag deze plek delen, ruimte om te tekenen voor iedereen, om te creëren. Je kunt hier het bos ingaan, ergens in het veld gaan zitten, de schapen observeren… bedenk het maar, de ruimte is er voor allerlei creatieve mogelijkheden. En om lekker te aarden mag je ook altijd wat onkruid wieden.

Hiervoor woonden we in een flat in Amsterdam-Noord. Nu wonen we in Normandië.

Is het anders om in Frankrijk te tekenen dan in Nederland?

Vind ik niet, met tekenen verdwijn ik toch in een andere wereld en dan maakt het niet uit waar ik ben. Maar om het tekenen heen is het heel anders! Met zoveel ruimte en lucht en natuur, alsof het altijd vakantie is. (Hiervoor woonden we in een flat in Amsterdam Noord.)

Kan je iets vertellen over Gallery for the trees?

Dat is mijn online galerie die ik vul met tekeningen van bomen, bos en landschap. Deze tekeningen zijn te koop, je koopt dan een origineel en daarmee help je een prachtig stuk bos te behouden. September vorig jaar kregen we de kans om een hectare bos te kopen aangrenzend aan ons terrein. Als wij het niet kochten bestond de kans dat het gekapt zou worden voor snelle winst. Toen hebben we al ons spaargeld voor het renoveren van ons huis in het bos gestoken, want geld kunnen we weer vinden, een bos als dit niet. Met de galerie heb ik een vorm gevonden om deze schat te delen met iedereen en ons er financieel weer bovenop te brengen. Ik kan met dankbaarheid en trots zeggen dat ik al veel tekeningen heb verkocht.

In mijn Gallery for the trees verkoop ik originelen, je helpt om een prachtig stuk bos te behouden als je mijn werk koopt.

Wat is het moeilijkste aan het tekenen van een boom?

Niet zozeer moeilijk, meer verrassend; het groeit op het papier op een manier die ik van tevoren niet bedenk. Trouwens, veel bomen in het echt zou ik nooit tekenen omdat ze dan vreemd bedacht zouden lijken.

Proost!

Met de Quantum Healing Hypnoses Technique (QHHT) maak je contact maakt met je hogere zelf of je ziel.

Je werkt ook samen met je man Maurice, zijn jullie eigenlijk een beetje Os en Jo? 

Haha, ja! Eigenlijk een beetje veel. Maurice is Os (uitgesproken, enthousiast en inventief) en ik ben Jo (bedachtzaam, observerend en zelfkritisch). Maurice doet me regelmatig briljante uitspraken cadeau. Maar Os en Jo komen ook nog uit een andere laag heb ik ontdekt. Ik heb kortgeleden een hypnose sessie ervaren, een QHHT sessie om precies te zijn, dat is Quantum Healing Hypnoses Technique waarin je contact maakt met je hogere zelf (of je dieper bewustzijn, intuïtie, onderbuikgevoel, je ziel). Ter voorbereiding van zo’n sessie schrijf je vragen op die je aan je hogere zelf wilt stellen. Één van mijn vragen was: Wie zijn Os en Jo? Op het punt in de sessie dat de therapeut naar mijn vragenlijstje toewerkt, voelde ik al een voorpret in me om antwoord te kunnen geven op die vraag. Dus de therapeut heeft mijn lijstje voor zich en leest de vraag voor “Wie zijn Os en Jo?”  “Dat ben ik!” Hoor ik mezelf vrolijk zeggen. Het was een heel prettig gevoel en voor mij ook wel als iets vanzelfsprekends. Os en Jo zijn ook echt een deel van mij, ze helpen me de wereld bekijken, te relativeren en te ventileren wanneer het leven ingewikkeld is (of lijkt). En je mag ook lachen om filosofische of spirituele onderwerpen of als je iets niet begrijpt, vind ik.

Gaat er ooit een heeeeel dik boek komen met alle Os en Jo’s erin verzameld? (Please?) 

Ooh dank je wel! Nou, wat mij betreft wel! ‘Maak je niet dik met de dikke Os en Jo’. Ik heb ook al een andere bundel titel bedacht, maar die bewaar ik nog even.

Meer lezen…

De Kinderboekenambassadeur heeft de ambitie om bijzondere illustratoren van kinder- jeugd- en babyboekjes in het zonnetje te zetten. Om die reden plaatsen we hier regelmatig een kijkje in een atelier. Eerder kon je hier lezen: https://kinderboekenambassadeur.nl/2023/05/19/in-het-atelier-van-janneke-ipenburg/